O-ringen på väg mot VM

Nu är det nedräkning mot VM. Jag tillbringar de sista dagarna innan avresan i de svenska fjällen. Här är det lätt att få kroppen och sinnet att finna den ro jag vill ha innan mästerskapet som jag inleder om precis en vecka. Här finns också terräng som liknar den i Skottland så jag kan bibehålla min kapacitet i stark kupering och blöta mossar. Det sista träningsblocket har jag lämnat bakom mig. Nu handlar det om att låta formen och farten komma genom mycket vila och lättare pass som inte bryter ner.

Utsikten under ett lätt träningspass upp på Flatfjället, Sälen.

Utsikten under ett lätt träningspass upp på Flatfjället, Sälen.

Det sista träningsblocket inför VM avslutades med en riktigt tuff O-ringenvecka i Borås. Tävlingarna var en viktig del i min träning inför VM. Formen skulle ännu inte vara på topp men det var självklart tävling och full fokus när jag ställde mig på startlinjen.

Jag gillar verkligen O-ringen. Det är en speciell tävling där totaltiden från fem dagars orienteringstävlingar räknas ihop och där segrare är den är först i mål efter sista etappens jaktstart. Det är utmanande banor och det är vanligtvis den som lyckas hålla bäst fokus och som är mest uthållig som passerar mållinjen först.

På O-ringen är alla där. Från nybörjaren i D10(damer upp till och med tio år) till före detta elitlöpare som tampas i H- och D45 och veteraner som tar det i sin egen takt i H- och D75.  Det är verkligen en speciell känsla att tävla i en skog som myllrar av orienterare med siktet inställt på nästa kontroll. Under veckan var ett mediateam på plats och fångat stämningen ute på de olika etapperna. Något som de verkligen lyckades med, se kortfilmerna från etapp fyra(känslan att bomma) och fem(orienteringsposei).

Min motivation inför O-ringenveckan var hög. Jag hade känt att jag successivt närmat mig en riktigt bra form som jag fått jobba hårt för efter en långdragen förkylning under maj månad.  Min plan innan start på första etappen som var en långdistans var klar; det viktigaste var att ”spika” första kontrollen och komma in i loppet.

Jag satte av i hög fart direkt från startpunkten och med full koll på kompassriktningen men fick aldrig tag i detaljerna på kartan. Ju längre jag kom på sträckan, desto mer kritiskt blev det. Jag hade fortfarande inte läst in mig och jag visste att jag inte var, men jag visste att jag borde börja närma mig kontrollen. Terrängen var diffus med flera mindre mossar och höjder. Två och en halv minut hann rinna iväg innan jag stämplade vid ettan. ”Ingen bra start på ett O-ringen”, hann jag tänka. Men jag återfick kontrollen och var nöjd med resten av loppet som slutade med en andra plats.

Prisutdelning etapp 1 på O-ringen. Från vänster; jag, Simone Niggli, Helena Karlsson

Prisutdelning etapp 1 på O-ringen. Från vänster; jag, Simone Niggli, Helena Karlsson

Utgångsläget inför sista etappen var jämnt i toppen. Anne M Hausken, Norge ledde med 2.03 tillgodo på Simone Niggli, Schweiz och jag var ytterligare trettio sekunder efter Simone. Trion hade fått ett heluppslag i Borås tidning tidigare under veckan som alltså siade rätt inför utgångsläget sista dagen.

"Trio med rutin gör upp om segern". Borås tidning tisdag den 21 juli.

”Trio med rutin gör upp om segern”. Borås tidning tisdag den 21 juli.

Jag hade det perfekta utgångsläget. Jag gillar att jaga. Jag hade en bra inledning på loppet på sista etappen men visste ingenting om var mina konkurrenter befann sig då vi gick ut med ett sådant tidsglapp att vi inte såg varandra. Det gör orientering speciellt. Du måste hela tiden coacha dig själv. Jag var sliten efter fyra dagars tävlande och det handlade mycket om att ha ett positivt inre samtal.

Efteråt har jag kunnat se på gps-trackingen att jag passerade Simone redan i inledningen av loppet och har sedan legat i ett vakuum mellan Anne M Hausken och Simone(som blev ikappsprungen av Anna Forsberg i inledningen av loppet). Som jag tidigare skrev är det den som lyckas hålla bäst fokus och som är mest uthållig som passerar mållinjen först efter fem dagar. Denna gång klarade Anne M Hausken det allra bäst. Jag var på väg att nå min bästa O-ringenplacering någonsin men bara ett par kontroller före mål gör jag en bom som är så stor att både Simone och Anna passerar. Jag förstod helt enkelt inte kartan utifrån det jag såg i terrängen och jag tror att tröttheten gjorde misstaget än större.

GPS-tracking från alla etapper går att studera via Livelox på O-ringens hemsida.

Det var så klart ett tråkigt slut på en annars mycket rolig O-ringen vecka. Men då känns det bra att tänka på att det jag väntat på hela året bara ligger en vecka bort; VM i Skottland!

Allt du behöver veta om VM i Skottland som inleds den 31 juli hittar du här på den officiella VM-hemsidan. Om du vill följa mig tävlar jag i medeldistans tisdag 4 aug, stafett onsdag den 5 aug och långdistans fredag den 7 aug. Alla lopp sänds i live i SVT. Håll tummarna för Sverige! /Annika Billstam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


åtta × = 24

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>