Kravanalys inför mästerskap

En viktig ingrediens för att bli framgångsrik på ett mästerskap är att analysera den terrängtyp som väntar. Områdena där tävlingarna ska avgöras är alltid avlysta, det vill säga förbjudna att besöka, men oftast finns gamla kartor över tävlingsområdena som kan hjälpa att skapa en bild av vad som väntar. Utöver det är det viktigt att hålla sig uppdaterad på den information arrangören lämnar inför tävlingen såsom terrängbeskrivning, banlängder och stigning under banan. Exempelvis kan du med denna information räkna ut kilometertiden i terrängen vilket ger en ytterligare fingervisning om vad som väntar.

Jag har precis inlett den sista förberedelsefasen för VM i Skottland som avgörs första veckan i augusti. Men den avslutande grundträningsperioden påbörjades redan strax innan midsommar då jag fick förmånen att följa med som ledare och föreläsare på juniorlandslagets VM-precamp i Rauland, Norge.

JVM-laget och jag på precamp i Rauland, Norge.

JVM-laget och jag på precamp i Rauland, Norge

Vid en första anblick kan terrängen runt Rauland och Inverness (Skottland) se ut att påminna om varandra. Båda platserna har rejäla berg och öppna tunglöpta mossar. Det var bra terräng att vistas i för mig för mina fysiska förberedelser inför VM i Skottland men ändå skiljer de sig åt när man gör en kravanalys på den tekniska biten. Som löpare vill du veta;

  • Vilka fysiska krav ställer VM-terrängen på dig så jag vet vad jag behöver träna?
  • Vilka orienteringstekniska krav ställer VM-terrängen på dig så jag vet vilken teknik jag behöver behärska?
  • Var finns liknande(relevant) terräng i Sverige? Där jag kan förbereda mig på hemmaplan både ur fysiskt och teknisk utöver de läger jag genomför i närliggande terräng i VM-landet.

Svaren på kravanalysen håller jag än så länge för mig själv men så här ser den gamla kartan över området vi kommer att tävla på ut;

Glen Affric. Den gamla kartan från när VM genomfördes här 1999.

Glen Affric. Den gamla kartan från när VM genomfördes här 1999.

Arrangören skriver; “The Long Distance will take place in Glen Affric, by common consent the finest of all of Scotland’s glens (valleys). A classic landscape of perfectly-placed lochs, mountains and a wonderful mix of pine, birch and oak trees. The woodland is one the best examples of the Caledonian Forest that once covered much of Scotland. The rich environment is an important haven for wildlife, so the whole glen is protected as a National Nature Reserve. The terrain is hilly but generally there is good runnability throughout the area. There is localised deep heather, very little bracken and few paths or tracks in the area.”

Utsikt över Glen Affric och terrängen som väntar på långdistans-VM.

Utsikt över Glen Affric och terrängen som väntar på långdistans-VM.

Detaljerna för tävlingarna redogörs för i ”bulletinen” som uppdateras ju närmare mästerskapet vi kommer;

Skärmavbild 2015-07-06 kl. 22.46.26

Landslagets precamp i Skottland är precis avlsutat. Jag stannar ytterligare en vecka för det sista finslipet innan jag åker hem till Sverige igen i väntan på VM. Lite VM-pirr har jag även dessa dagar då junior-VM precis startat och jag följer dem med spänning. Här hittar du all information om JVM och kan följa dem live!

VM-laget 2015 på precamp redo att komma tillbaka i augusti.

VM-laget 2015 på precamp redo att komma tillbaka i augusti.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sju − = 1

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>