Kartor i vardagen

Säsongen är slut och för var dag blir det allt färre timmar av dagsljus. Året har varit intensivt och utan egentlig riktig semester så var det en god idé att boka en resa till lite ljusare och varmare Sardinien en vecka i slutet av oktober.

Jag fick för en tid sedan frågan om hur jag använder kartor i vardagen och när jag är ute och reser, Sardinien resan är ett konkret exempel på hur mycket jag, och förmodligen många andra, använder sig av kartor i vardagen.

I och med att vi bara planerade att vara bortresta en vecka ville vi resa inom Europa och helst med direktflyg för en så kort restid som möjligt. Detta är också ofta ett önskemål när vi åker iväg på träningsläger. Ju färre flygtimmar desto bättre både för miljö och den fysiska påfrestningen en flygresa innebär.

Via appen Skyscanner eller på deras hemsida kan du använda kartsök. Fyll ifrån vilken flygplats du vill resa och klicka i rutan ”endast dirketflyg”. Vips, så ser du på kartan vilka resmål/städer du kan nå via direktflyg.

Alla gröna prickar redovisar destinationer med direktflyg på Skyscanners kartsök.

Alla gröna prickar redovisar destinationer med direktflyg på Skyscanners kartsök.

När vi hade bestämt oss för att resan skulle går till Sardinen, dit jag också länge velat resa då jag hört att det ska vara en ö med mycket grönt och kuperat landskap, började vi göra planer på en restrutt.

Google maps, som finns både som app och på nätet, är ovärderlig. Här kan du enkelt skapa egna kartor med olika lager och bjuda in andra. Vi lade exempelvis in information var vi bokat boende, sevärdheter, utgångspunkter för löppass, bra restauranger etc.

Skapa din resrutt i google maps.

Skapa din resrutt i google maps.

Vår resrutt på Sardinien.

Vår resrutt på Sardinien.

 

Användbara länkar med kartsök när du planerar boende på din resa är bland andra airbnb.com, booking.com och hotels.com. Det kan löna sig att titta på några olika länkar för att hitta det bästa priset men också boendet med bästa läget, det är minst lika viktigt.

Vi valde att höra bil för att ha möjlighet att enkelt upptäcka och se nya saker. En app som jag verkligen rekommenderarr att ladda ned innan avresan är Navmii, en helt gratis röststyrd navigeringsapp som tidigare hette Navfree. Och kom ihåg att ta med ett USB-uttag för cigarettuttaget så du kan ladda mobilen under resan.

För att planera våra löppass, utmed kusten och upp i bergen, gjorde vi det enkelt för oss och printade ut uppförstorade satellitbilder från google maps. Stigsystemet blev tydligt och gick bra att använda som karta. Vi letade lite efter friluftskartor men utbudet ser oftast väldigt olika ut beroende på var du reser.

IMG_0241

Vy från ett av våra löppass utmed den nordöstra kusten.

Vyer från två av våra löppass, upp på Sardiniens högsta berg och på stigar utmed den nordöstra kusten..

Vi kunde inte låta bli att orientera lite också. Italien har många fina byar som lämpar sig mycket bra för sprintorientering. Castelsardo på Sardinien är en sådan. Via World of O’s kartsök kan du se om det finns några sprintkartor eller vanliga orienteringskartor i närheten av där du ska resa. Använd funktionen ”browse on map”.

10852813543_1f16523755_o

Den här kartan hittar du över Castelsardo via World of O’s kartsök.

En orienteringskarta är ofta det överlägset bästa sättet att hitta de bästa löparrundorna under din resa. Hoppas jag inspirerat till något nytt användbart sätt att använda kartor när du planerar din nästa resa! /Annika Billstam