Säsongsavslutning med världscup och 25-manna

Traditionsenligt avslutas den internationella orienteringssäsongen varje år med världscupstävlingar i Schweiz. Detta år var alpbyn Arosa värd för avslutningen som bjöd på en fantastisk arena med bergen runtomkring som kuliss. I år har jag inte haft fokus på den totala världscupen då några av deltävlingarna genomfördes under vinterhalvåret då jag istället prioriterade en sammanhängande grundträningsperiod med fokus på sommarens VM. Men jag såg fram emot en säsongsavslutning med fina tävlingar i alpmiljö och att få springa sista deltävlingen i sprintstafettvärldscupen. Men det skulle också bli ett tillfälle för mig att säga hej då till tiden i landslaget.

Adjö landslaget. Att inte fortsätta resan med laget har varit ett beslut som vuxit fram såsaktliga efter VM-framgångarna i Skottland i somras. Att vara så dedikerad med en satsning mot ett enda mål har varit en fantastisk resa – men det har också inneburit att jag har valt bort en massa andra spännande orienteringsupplevelser och löparäventyr. Det vill jag bland annat göra plats för framöver!

Det var känslofyllda dagar och även om det kändes lite sorgset att sätta punkt för något som gett mig så många fina minnen (men som jag bär med mig och ofta kommer att tänka tillbaka på) så känns det ändå helt rätt. Tänk vad tiden går snabbt när man har roligt!

Tiden går snabbt när man har roligt.

Tiden går snabbt när man har roligt.

Hittade den här bilden från ett miniknat på Gotland, jag gissar att året var 1980, där jag en gång började min orienteringsbana. Orienterare kommer jag att alltid förbli. Kartor är ett av mina största intressen.

Brutet lopp och trea i sprintstafettvärldscupen. Från tävlingarna delar jag med mig av långsträckan på långdistansen, som fällde mig innan jag genomförde den. Den kom redan i inledningen av banan och jag läste in mig på den under tiden jag tog de första kontrollerna. Jag hade svårt att ta beslut om vilket vägval jag skulle ta med valde till sist det vänstra. Jag var så ivrig att komma ut på sträckan att jag påbörjade den en kontroll för tidigt vilket jag upptäckte först när jag klippt den första branta stigningen. Jag gjorde ett snabbt överslag att det skulle ta över sex minuter att springa tillbaka till kontroll fyra och påbörja långsträckan på nytt. Jag valde att spara mina krafter till de kommande loppen. Hur skulle du ha sprungit?

Långsträckan på långdistansen i Arosa som fällde mig.

Långsträckan på långdistansen i Arosa som fällde mig.

Till sist fick jag ändå kliva upp på pallen i samband med sprinstafettvärldscupen. Vi nådde inte riktigt ända fram. En andra plats, som vi var en hårsmån ifrån att klara, hade räckt till en totalseger i cupen. Jag  sprang sista sträckan och valde att tidigt jaga ikapp lagen framför. Väl ikapp ville den syra jag dragit på mig inte försvinna på den höga höjd som vi befann oss på. När det var dags för spurt svarade inte benen på det huvudet tänkte. Vi plockade dock platser genom hela stafetten och att sluta på pallen är bra.

Trea på sprintvärldscupen i Arosa och trea i totala sprintvärldscupen.

Trea på sprintvärldscupen i Arosa och trea i totala sprintvärldscupen.

Med klubben avslutades tävlingsåret med 25-manna, en stafett där alla i klubben kan vara med, från ung till äldre. Att orientera på hösten är en upplevelse i sig, när löven skiftar färg i varma toner. Delar med mig den här härliga bilden från 25-mannas hemsida från starten. Både höstfärger och orienteringsdressfärger i en häftig blandning.

Starten har gått på årets 25-manna.

Starten har gått på årets 25-manna.

Avslutar med att påminna att det idag är det andra måndagen i oktober och därmed första dagen för älgjaken i den del av landet jag bor i. Ett datum att hålla reda på för alla som vistas i skog och mark. Ett riktigt bra tillfälle och anledning till att få återhämta sig innan vinterträningen så småningom sätter igång! Det ska jag ta vara på.