SM GULD!

SM-guld!

SM-guld!

En dryg månad har gått sedan VM-guldet i Skottland. Efter VM kände jag mig både tom och trött och det tog några veckor att hitta tillbaka motivationen till träning och tävling. Jag lät det ta den tid som behövdes men att tänka på de kommande SM-helgerna hjälpte nog litegrann till att återfå orienteringsglädjen. Speciellt mycket såg jag fram emot SM-stafetten. Vi har länge haft en bred och stark damtrupp i klubben. Under de senaste 3-4 åren har vi placerat oss i toppen på de stora stafetterna. Hit räknas 10-milakavlen, Venlakavlen(i Finland) och SM-stafetten, men aldrig har vi nått hela vägen fram till seger.

Jag ville ha de bästa förutsättningarna inför stafetten och bestämde ett par veckor innan tävlingarna att springa Lång-SM men stå över Medel-SM då den tävlingen skulle genomföras med kval- och final de två dagarna precis innan Stafett-SM. Det var ett medvetet val som innebar att jag på så vis garanterades att vara helt utvilad och inte riskera att vara sliten. Jag skulle också ha gott om tid att förbereda mig mentalt inför loppet, vilket är en av de stora utmaningarna när tävlingarna går dagarna efter varandra.

Laget togs ut omkring en vecka innan stafetten och jag hade gott om tid att tänka igenom hur jag ville genomföra sista sträckan som jag blivit uttagen på, beroende på utgångsläge. Tjejerna på sträcka ett och två, Riina och Cat, har båda visat god form den senaste tiden och jag tror vi alla kände oss trygga med varandra. Efter solida lopp av dem båda skickade Cat ut mig i ledningen tillsammans med Järla Orientering(Elin Hemmyr Skantze) och med IFK Lidingö SOK(Anna Bachmann) jagandes 45 sekunder bakom. Min plan var att hålla mig bakom och se om Elin, som är fysiskt stark, skulle göra något misstag där jag kunde orientera ifrån. Springa ifrån var inget alternativ.

Redan på väg mot andra kontrollen fick jag på så vis en lucka, men ett misstag på sjätte kontrollen så fångade Elin in mig igen. Vid varvningen var det en längre snitslad sträcka då jag hann läsa in avslutningen av banan och tänka att jag fortsätter med den plan jag hade från allra första början, att vara defensiv och vänta på eventuellt misstag. Om inte så skulle det få avgöras på upploppet. Jag tog ett litet annat stråk mot första kontrollen efter varvningen och hade inte hela tiden Elin innan synhåll. På väg mot nästa kontroll ser jag Elin för en kort stund, men det är sista gången under loppet. Eftersom stafetter är gafflade visste jag inte om Elin bommat eller om hon hade en annan ”gaffel”(annan kontroll) så all fokus var att ta mina kontroller en efter en. Vilken härlig känsla det var att på väg mot sista kontrollen höra speakern att jag var på väg att föra OK Linné till seger och att mötas av Riina och Cat på upploppet för att tillsammans gå i mål som SM-guldmedaljörer!

Se gps-tracking av loppet här och läs nyheten i Uppsala Nya Tidning här.

På frågan jag fick direkt efter målgång, hur denna seger kändes jämfört med VM-guldet, så var svaret så självklart -”Detta betyder lika mycket som VM-guldet, men på ett annat sätt”. Och jag tänkte tillbaka hur vi haft tålamod där bra resultat, men där vi inte nått ända fram till våra drömmars mål, blandats med motgång under en lång tid.

Högst upp på pallen, äntligen!

Högst upp på pallen, äntligen!

Stafettsegern den här soliga septemberdagen på ett gärde på Södertörn var något alldeles speciellt och glänser så mycket att mitt individuella SM-silver på Långdistans-SM på fysiskt tuffa banor på Muskö i Stockholms skärgård får nöja sig med att stå lite i skymundan men en länk med karta och gps-tracking här.

SM-silver på Långdistans, flankerad av Albin och Rassmus som tog guld och silver i herrklassen.

SM-silver på Långdistans, flankerad av Albin och Rassmus som tog guld och silver i herrklassen.