O-ringen på väg mot VM

Nu är det nedräkning mot VM. Jag tillbringar de sista dagarna innan avresan i de svenska fjällen. Här är det lätt att få kroppen och sinnet att finna den ro jag vill ha innan mästerskapet som jag inleder om precis en vecka. Här finns också terräng som liknar den i Skottland så jag kan bibehålla min kapacitet i stark kupering och blöta mossar. Det sista träningsblocket har jag lämnat bakom mig. Nu handlar det om att låta formen och farten komma genom mycket vila och lättare pass som inte bryter ner.

Utsikten under ett lätt träningspass upp på Flatfjället, Sälen.

Utsikten under ett lätt träningspass upp på Flatfjället, Sälen.

Det sista träningsblocket inför VM avslutades med en riktigt tuff O-ringenvecka i Borås. Tävlingarna var en viktig del i min träning inför VM. Formen skulle ännu inte vara på topp men det var självklart tävling och full fokus när jag ställde mig på startlinjen.

Jag gillar verkligen O-ringen. Det är en speciell tävling där totaltiden från fem dagars orienteringstävlingar räknas ihop och där segrare är den är först i mål efter sista etappens jaktstart. Det är utmanande banor och det är vanligtvis den som lyckas hålla bäst fokus och som är mest uthållig som passerar mållinjen först.

På O-ringen är alla där. Från nybörjaren i D10(damer upp till och med tio år) till före detta elitlöpare som tampas i H- och D45 och veteraner som tar det i sin egen takt i H- och D75.  Det är verkligen en speciell känsla att tävla i en skog som myllrar av orienterare med siktet inställt på nästa kontroll. Under veckan var ett mediateam på plats och fångat stämningen ute på de olika etapperna. Något som de verkligen lyckades med, se kortfilmerna från etapp fyra(känslan att bomma) och fem(orienteringsposei).

Min motivation inför O-ringenveckan var hög. Jag hade känt att jag successivt närmat mig en riktigt bra form som jag fått jobba hårt för efter en långdragen förkylning under maj månad.  Min plan innan start på första etappen som var en långdistans var klar; det viktigaste var att ”spika” första kontrollen och komma in i loppet.

Jag satte av i hög fart direkt från startpunkten och med full koll på kompassriktningen men fick aldrig tag i detaljerna på kartan. Ju längre jag kom på sträckan, desto mer kritiskt blev det. Jag hade fortfarande inte läst in mig och jag visste att jag inte var, men jag visste att jag borde börja närma mig kontrollen. Terrängen var diffus med flera mindre mossar och höjder. Två och en halv minut hann rinna iväg innan jag stämplade vid ettan. ”Ingen bra start på ett O-ringen”, hann jag tänka. Men jag återfick kontrollen och var nöjd med resten av loppet som slutade med en andra plats.

Prisutdelning etapp 1 på O-ringen. Från vänster; jag, Simone Niggli, Helena Karlsson

Prisutdelning etapp 1 på O-ringen. Från vänster; jag, Simone Niggli, Helena Karlsson

Utgångsläget inför sista etappen var jämnt i toppen. Anne M Hausken, Norge ledde med 2.03 tillgodo på Simone Niggli, Schweiz och jag var ytterligare trettio sekunder efter Simone. Trion hade fått ett heluppslag i Borås tidning tidigare under veckan som alltså siade rätt inför utgångsläget sista dagen.

"Trio med rutin gör upp om segern". Borås tidning tisdag den 21 juli.

”Trio med rutin gör upp om segern”. Borås tidning tisdag den 21 juli.

Jag hade det perfekta utgångsläget. Jag gillar att jaga. Jag hade en bra inledning på loppet på sista etappen men visste ingenting om var mina konkurrenter befann sig då vi gick ut med ett sådant tidsglapp att vi inte såg varandra. Det gör orientering speciellt. Du måste hela tiden coacha dig själv. Jag var sliten efter fyra dagars tävlande och det handlade mycket om att ha ett positivt inre samtal.

Efteråt har jag kunnat se på gps-trackingen att jag passerade Simone redan i inledningen av loppet och har sedan legat i ett vakuum mellan Anne M Hausken och Simone(som blev ikappsprungen av Anna Forsberg i inledningen av loppet). Som jag tidigare skrev är det den som lyckas hålla bäst fokus och som är mest uthållig som passerar mållinjen först efter fem dagar. Denna gång klarade Anne M Hausken det allra bäst. Jag var på väg att nå min bästa O-ringenplacering någonsin men bara ett par kontroller före mål gör jag en bom som är så stor att både Simone och Anna passerar. Jag förstod helt enkelt inte kartan utifrån det jag såg i terrängen och jag tror att tröttheten gjorde misstaget än större.

GPS-tracking från alla etapper går att studera via Livelox på O-ringens hemsida.

Det var så klart ett tråkigt slut på en annars mycket rolig O-ringen vecka. Men då känns det bra att tänka på att det jag väntat på hela året bara ligger en vecka bort; VM i Skottland!

Allt du behöver veta om VM i Skottland som inleds den 31 juli hittar du här på den officiella VM-hemsidan. Om du vill följa mig tävlar jag i medeldistans tisdag 4 aug, stafett onsdag den 5 aug och långdistans fredag den 7 aug. Alla lopp sänds i live i SVT. Håll tummarna för Sverige! /Annika Billstam

Kravanalys inför mästerskap

En viktig ingrediens för att bli framgångsrik på ett mästerskap är att analysera den terrängtyp som väntar. Områdena där tävlingarna ska avgöras är alltid avlysta, det vill säga förbjudna att besöka, men oftast finns gamla kartor över tävlingsområdena som kan hjälpa att skapa en bild av vad som väntar. Utöver det är det viktigt att hålla sig uppdaterad på den information arrangören lämnar inför tävlingen såsom terrängbeskrivning, banlängder och stigning under banan. Exempelvis kan du med denna information räkna ut kilometertiden i terrängen vilket ger en ytterligare fingervisning om vad som väntar.

Jag har precis inlett den sista förberedelsefasen för VM i Skottland som avgörs första veckan i augusti. Men den avslutande grundträningsperioden påbörjades redan strax innan midsommar då jag fick förmånen att följa med som ledare och föreläsare på juniorlandslagets VM-precamp i Rauland, Norge.

JVM-laget och jag på precamp i Rauland, Norge.

JVM-laget och jag på precamp i Rauland, Norge

Vid en första anblick kan terrängen runt Rauland och Inverness (Skottland) se ut att påminna om varandra. Båda platserna har rejäla berg och öppna tunglöpta mossar. Det var bra terräng att vistas i för mig för mina fysiska förberedelser inför VM i Skottland men ändå skiljer de sig åt när man gör en kravanalys på den tekniska biten. Som löpare vill du veta;

 • Vilka fysiska krav ställer VM-terrängen på dig så jag vet vad jag behöver träna?
 • Vilka orienteringstekniska krav ställer VM-terrängen på dig så jag vet vilken teknik jag behöver behärska?
 • Var finns liknande(relevant) terräng i Sverige? Där jag kan förbereda mig på hemmaplan både ur fysiskt och teknisk utöver de läger jag genomför i närliggande terräng i VM-landet.

Svaren på kravanalysen håller jag än så länge för mig själv men så här ser den gamla kartan över området vi kommer att tävla på ut;

Glen Affric. Den gamla kartan från när VM genomfördes här 1999.

Glen Affric. Den gamla kartan från när VM genomfördes här 1999.

Arrangören skriver; “The Long Distance will take place in Glen Affric, by common consent the finest of all of Scotland’s glens (valleys). A classic landscape of perfectly-placed lochs, mountains and a wonderful mix of pine, birch and oak trees. The woodland is one the best examples of the Caledonian Forest that once covered much of Scotland. The rich environment is an important haven for wildlife, so the whole glen is protected as a National Nature Reserve. The terrain is hilly but generally there is good runnability throughout the area. There is localised deep heather, very little bracken and few paths or tracks in the area.”

Utsikt över Glen Affric och terrängen som väntar på långdistans-VM.

Utsikt över Glen Affric och terrängen som väntar på långdistans-VM.

Detaljerna för tävlingarna redogörs för i ”bulletinen” som uppdateras ju närmare mästerskapet vi kommer;

Skärmavbild 2015-07-06 kl. 22.46.26

Landslagets precamp i Skottland är precis avlsutat. Jag stannar ytterligare en vecka för det sista finslipet innan jag åker hem till Sverige igen i väntan på VM. Lite VM-pirr har jag även dessa dagar då junior-VM precis startat och jag följer dem med spänning. Här hittar du all information om JVM och kan följa dem live!

VM-laget 2015 på precamp redo att komma tillbaka i augusti.

VM-laget 2015 på precamp redo att komma tillbaka i augusti.

Nu är det sommar nu är det sol…nu är det kartor som gäller!

Pappa, pappa…hur långt är det kvar?

För en norrländsk familj från Bälinge, Luleå på bilsemester, med ca 400-450 mil framför oss i bil och den stundande sommarturnén: Luleå – Sundsvall – Västerås – Åtorp – Liseberg – Byxelkrok – Stockholm – Umeå – Luleå så känns det som frågan (Eller Frågorna!) är ytterst relevant.

Jag minns själv mina barndomsresor till farmor som bodde i Särna – långt bort i Dalarna. 40 mil. En evighet. Ett oändligt bilmaraton. En hel dag – ett helt liv.

Du som har barn – känner kanske igen dig?

Jag har två barn. De börjar bli gamla nu – 9 och 11 år. Uppfinningsrika och ganska tålmodiga i bilen. Inte första resan dock! Vi har rutin. De grejar att läsa böcker och tidningar, de fixar att komma överens vilken DVD-film som ska ses, och de hanterar surfplattorna och mobilspelen med bravur. Vi är världsmästare på billekar! Vår bil är riggad till tänderna för att hämma långtristessen! Men ändå! Då och då kommer Frågan! Och vilken tur de då har! Med både pappa och mamma som gillar kartor! Älskar kartor! Jobbar med kartor och GIS. Så svaret – hur långt vi har kvar – är idag ”en piece of kaka” att svara på!

Barn i baksätet

Barn i baksätet

Och ingen semester utan lite planering! Med GIS och kartor förstås.

Här kommer några stalltips, med utgångspunkt från min egen iPhone (Länkar till AppStore):

Navigering för semestern

Många köper externa navigatorer till sina bilar inför semestern, själv funkar telefonen alldeles utmärkt tycker jag, satte också upp en mobilhållare och har mo-BIL-laddare redo sedan förra sommaren!

Waze

Själv föredrar jag gratisnavigeringsappen Waze. Enkelt gränssnitt, sparar sökta platser, bra geokodning, Ok kartor och bra och lite roliga extrafunktioner (”Pac-man-spelvariant där man tjänar poäng och kan tävla med vänner – dock ej testat själv!!)

Waze Navigering

Waze Navigering

 

 

 

 

 

Efter att ha skrivit in destinationsadress, kan du köra med appen öppen för att passivt bidra med trafik- och vägdata. Du kan också hjälpa till med att dela vägrapporter med olyckor eller andra faror längs vägen. Då vet dina medtrafikanter att de ska vara extra uppmärksamma på vad som kan dyka upp.

Det går att använda Waze också för att redigera i kartan. Vilket gör att data och kartor är uppdaterat och så korrekt som möjligt. Vilket dock först kräver en inloggning.

Waze kartredigering

Waze kartredigering

 

Eniro Navigation

En annan gratisnavigeringsapp som hamnar högt upp på listorna över populära navigeringsappar är Eniro Navigering.

Eniro Navigeringsapp

Eniro Navigeringsapp

 

Telia Navigator

Telia Navigator är gratis i 5 dagar och kostar sedan en del i prenumerationsavgift men har en hel del bra funktioner. Här är några av Telia Navigators funktioner:

 • Navigation med karta och röstinstruktioner, både med bil och till fots
 • Sök i Eniro för att lättare hitta adresser, företag och annat du behöver, t.ex. närmsta apotek
 • Hastighetsvarning ger dig koll på vägens tillåtna hastighet och du kan ställa in dina egna varningar
 • Ha full koll på trafikläget med löpande trafikuppdateringar
 • Åk kollektivt – slipp tänka på hållplatser, tidtabeller och byten
 • Hitta och lägg till platser längs din rutt
 • Spara och kategorisera dina resor direkt i applikationen
 • Dela dina platser och resor med vänner och familj och låt dem följa din resa i realtid
 • Se hur vädret är dit du ska
 • Alltid uppdaterade kartor

Och jo jo, alltid uppdaterade kartor. Vi som jobbar med kartor vet att man kanske får ta det statementet med ”en nypa salt”. Priserna så? Är du beredd att spendera lite för funktionerna (kartinformationen kan man ju få lika bra från andra appar) så är Telias prisbild:

 • 1 dygn 19 kr (15,20 kr exkl. moms)
 • 1 månad 59 kr (47,20 kr exkl. moms) – välj mellan engångsavgift eller löpande tillsvidaretjänst
 • 1 år 499 kr (399,20 exkl. moms)

Metrias appar

Behöver du en riktigt bra karta för att se vägar och stigar, höjdkurvor och terränginformation så är Fastighetskartan så klart den bästa appen. Där kan du köpa kartor som bygger på Lantmäteriets fastighetskarta. Du kan ta bilder, spara och dela med dig av platser och spår och söka på fastighetsbeteckningar och ortnamn. Kartorna kostar 119 kronor/kartblad.

Fastighetskartan Lägg till och dela egna spår som GPX-filer

Fastighetskartan Lägg till och dela egna spår som GPX-filer

Många kommuner har egna kartor för turister, en del har appar. Vi på Metria har tagit fram en sådan Turistapp för Ragunda kommun

Vad tycker du, räcker det med Google och Apple Maps kartor och appar när det kommer till Turism eller vill du ha bättre kartor och eller information i specialiserade appar?

Ett bra sätt att få idéer och tips inför sommaren är att börja med en kartapp.

Här är en länk till Apples alla Navigeringsappar.

 

Populära appar på Appstore

Populära appar på AppStore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som du ser ligger Google Map högst upp på listan, men även länkar till Navigatorer, Sjökartor, sevärdheter, fartkameror, Pressbyråer, tankstationer mm. Det finns alltså nästan en specialkartapp – när du behöver det. Och det gillar vi såklart!

Lite bonus

För att slippa få frågan, hur långt är det kvar så kan det ändå vara bra att ladda upp med lite roliga lekar i bilen inför långsemestern. Nedan kommer några bra länkar!

Billekar

För er som har en surfplatta kan denna 9-kronors app vara till hjälp: Billekar från Mackimack

Andra länkar med tips på billekar:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4098&artikel=5194624

http://www.goodies.nu/node/235/

http://todo-today.se/97-bil-lekar

http://www.lekar.se/kategori/billekar

Övriga semesterkarttips

Kanske stannar du hemma och tar hand om huset i sommar? Sneglar på vad grannen gör?

Eller kanske går du i husbytartankar? Vill du ha koll på grannfastigheterna/tomterna, vill du ha friluftskartan i ditt närområde, se vad grannarna och du tjänar i snitt, vilka bilar ni kör, vad ni röstar på. Weblösningen: Hitta.se har svaren. (Metria har förövrigt, levererat en del kartunderlag till Hitta.se karttjänster.)Bra kartor och hittas friluftskarta på Hittas kartweb.

Hitta.se - Webkarta med koll på Livsstil, tomter, friluftsliv mm

Hitta.se – Webkarta med koll på Livsstil, tomter, friluftsliv mm

Avslutningsvis:

Ha en riktigt skön sommar därute i bilen, på stranden, i hängmattan, kanske med en karta eller kartapp i din hand! Här är min analoga karta över sommarturnen. Det går som bekant bra att vara analog också om man #gillarkartor 

Författarens sommarturné på karta

Författarens sommarturné på karta


 

PS.Tipsa gärna om dina bra kartappar i kommentarsfältet nedan.