Dreamteam på 10-mila

En dröm kommer snart att gå i uppfyllelse! Jag ska springa det mytomspunna 10-mila, världens största stafett i orientering och en stenhård svensk klassiker. Och jag kommer att göra det tillsammans med de vassaste damelitorienterarna i världen. Vi som på tävlingar, såsom världscup och VM vanligtvis är konkurrenter, har bildat ett lag som ska ta oss an nattens och gryningens utmaningar tillsammans med en herrans massa herrlag. Det kommer garanterat att bli en upplevelse utöver det vanliga som jag kommer att minnas oavsett hur det kommer att gå, de där timmarna under natten mellan den 9-10 maj, i skogarna utanför Skeppstuna i Uppland.

Natt-SM på ett kallt, blött, militärt övningsfält norr om Stockholm i fredags kväll.

Natt-SM på ett kallt, blött, militärt övningsfält norr om Stockholm i fredags kväll.

Några av oss som kommer ingå i laget deltog i fredagens Natt-SM på ett kallt, blött, militärt övningsfält norr om Stockholm. Segrade gjorde Nadiya Volynska som troligen sprang till sig en av de tuffare natt-sträckorna på 10-mila genom ett fantastiskt genomfört lopp. Själv slutade jag åtta och fick ett bra genrep inför vad som väntar och har ytterligare några veckor på mig att förbereda mig –om jag kommer att bli tilldelad en nattsträcka.

11021252_796615660392284_4480266988152778620_n

En lysande idé blev verklighet. Det blir ett dam”dreamteam”lag på 10-mila 2015.

Jag har ju sprungit tiomila så länge jag orienterat, men i damstafetten som avgörs på eftermiddagen innan den ursprungliga versionen av stafetten startar(herrstafetten). Innan skymningen och temperaturen har fallit. Innan pannlamporna tänds och dunjackorna åker på.

Såklart är damstafetten även i år det viktigaste målet, vi damer i klubben har förberett oss väl. Men jag måste erkänna att det kittlar att tänka på hur och vad som kommer att hända efter att startskottet går i herrstafetten lördagen den 9 maj kl 21.30.

Läs mer på Sporten, SVT och Sveriges Radiosporten, SR

Kort fakta om laget och 10-mila

Löpare: Tove Alexandersson, Stora Tuna SWE, Annika Billstam, Linné SWE, Sara Hagström, Falköping SWE, Lena Eliasson, Domnarvet. SWE, Maja Alm, Pan Århus DEN, Ida Bobach, Pan Århus DEN, Emma Klingenberg, Järla DEN, Nadyia Volynska, Orion, UKR, Mari Fasting, Halden NOR, Simone Niggli, Tisaren, SUI. Löpordning är ännu ej bestämd.

  • Tillsammans har laget tagit 71 VM-medaljer
  • 10-milas herrstafett startar 21.30 lördagen den 9 maj med målgång för segrande lag beräknad till kl 07.30 den 10 maj
  • Preliminära banlängder (fågelvägen) per sträcka; 1) 13 km Skymning/natt 2) 10,5 km Natt 3) 16,5 km “Långa Natten” 4) 8,5 km Natt
 5) 11,0 km Natt
 6) 7,5  km Natt 7) 10,5  km Gryning/Dag 8) 12,5  km Dag 9) 8,5 km Dag 10) 17,5 km Dag
  • Laget kommer att ha ett lopp i benen efter att ha avverkat damkavlen med beräknad målgång 18.30 där de flesta någon av de två avslutande sträckorna som är 10,5 respektive 8,5 kilometer långa.
  • Tävlingen är mytomspunnen och det finns åtskilliga historier om vad som hänt under tävlingens gång, exempelvis om hur en löpare på långa natten drog med sig en klungan på fel sida om en flera kilometer lång sjö
  • Tävlingen kommer gå att följa via liverapportering från 10-milas hemsida. Jag utlovar spänning!