Ett par kartpass i Portugal

Notering

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. För en dryg vecka sedan såg jag fram emot en tränings- och tävlingsresa till portugisiska Mira, en liten stad intill Atlantkusten mittemellan Porto och Lissabon. Men dagen för avresan kände jag hur det började klia i halsen. Och det var ett faktum. Den för varje, såväl elitidrottare som motionär, alltid så ovälkomna förkylningen hade fått fäste.

Skulle jag resa? Jag var tvungen till ett snabbt beslut. Ja, det skulle jag! Jag skulle ändra min plan förstås. Dagarna i Portugal skulle nu ge mig ro att vila istället för att träna och tävla. Resan skulle ge de bästa förutsättningarna att bli frisk långt bort från vardagen och alla måsten som följer med den. Dessutom en massa sol och möjlighet till självplock av C-vitaminstinna nyplockade apelsiner. Och kanske, kanske, skulle jag snabbare bli frisk och få med mig några pass på barmark med karta innan hemresan. Visst blev det så!

Kontrollplock på portugisiska.

Kontrollplock på portugisiska.

Sitter i bilen på väg till flygplatsen i Lissabon och resan hemåt igen när jag skriver detta. Jag är så glad att jag tog beslutet att resa och jag tog förkylningen med ro den här gången. Jag har gjort det bästa av dagarna i Portugal och fick också med mig tre bra pass de två sista dagarna. Dessutom har det gett mig mer längtan till vårens första tävling i slutet av mars, då det inte blev någon tävlingspremiär nu.

Min arena denna resa.

Min arena denna resa.

Följer skid-VM i Falun med spänning. Daniel Richardsson och Anna Haag har lämnat återbud till till start på lördag i VM-distansen skiathlon på grund av förkylning.

Det sätter perspektiv på hur lite skada en förkylning gör mig just nu. Kanske var det rent av det bästa tillfället. Nu vet jag att jag kommer att klara mig minst ett år framåt, och med råge klara orienterings-VM i början av augusti, för oftare än så kommer den inte. Säg det som inte har något gott med sig. Håller tummarna för att Anna och Daniel tillfrisknar snabbt och medgång för hela svenska skidlandslaget under skid-VM!

Arbetsmarknadsdag på mät- och kartutbildning i Haninge

Idag är jag på Kartotek i Haninge. Kartotek eller Kart- och teknikutbildarna i Haninge har en arbetsmarknadsdag på sin utbildning mätnings- och kartteknik Yrkeshögskolan (YH).

På Metria tycker vi att det är viktigt att vi inom mät- och kartbranschen ställer upp och medverkar till praktikplatser och examensjobb Arbetsmarknadsdagen är ett bra sätt att för företag och studenter att mötas. Våra presumtiva medarbetare.

Studenterna får möjlighet till inblick i många arbetsgivares verksamhet samt diskutera konkreta arbetsuppgifter. Det är inte bara för framtida jobb som står i fokus. Även en kontaktyta för framtida LIA (lärande i arbete), praktik som ingår i alla utbildningar som finns inom YH.

Våra medarbetare från Kartotek
På Metria har vi för tillfället tre medarbetare som gjort sin utbildning på Kartotek. De tre personerna är Karin Söderström i Katrineholm, Daniel Lind i Jönköping och Pär Ljungdal i Gävle. De jobbar alla med lite olika saker idag, vilket det kan göra i vår bransch. Det är lite av charmen med mät- och kartutbildningarna, att det kan leda till så många olika arbetsuppgifter även inom samma företag. Karin jobbar väldigt mycket mot en kommun med allehanda mät- och kartprojekt, som finns inom kommunal verksamhet. Pär åker land och rike runt med ett UAS-flygplan (obemannat) för att flygfotografera, vilket har sina utmaningar vid flygning. Det kan vara skogen som begränsar flygområdet eller vinden vid stranden som ligger på från fel håll.

13_Uppdrag_mata_Zipline_Ake_Lindvall_web-5

Daniel Lind, mätingenjör Metria AB

Vad vill du jobba med i framtiden? Har du gått en mät- och kartutbildning och vill bli min eller mina medarbetares nya arbetskamrat – hör av dig! Även om du inte är klar med utbildning eller kanske inte ens börjat, men är nyfiken. Ställ frågor, var nyfiken och känn dig välkommen att ställa frågor. Det behövs många nya medarbetare inom mät- och kartbranschen under lång tid framöver. Välkommen!

 

peju

Per-Åke Jureskog, projektledare och mätningsingenjör. Parallellt med detta även marknadskoordinator för en av affärsenheterna i Metria.

Johans pris i Metrias bildtävling gav mervärde för hela kontoret!

Johan Lindberg är en nybliven pappa som bor i Luleå och arbetar på Metria. Han är en tvättäkta ”Metrian”, d.v.s. en energisk och sympatisk medarbetare med driv, som inte backar för utmaningar, gärna i nära samarbete med kollegor och kunder. Under hösten deltog han i Metrias fototävling som bidrog till att hela Metrias Luleåkontor fick en träff med Annika Billstam, VM-medaljör i orientering och nära samarbetspartner med Metria.

Jag har känt min kollega Johan på pulsen och fått en intervju om tävlingen, priset och kopplingen mellan hans fritidsintressen och hans arbete med GIS och kartor på Metria.

Grattis till priset Johan! Berätta om tävlingen.
- Att jag deltog i tävlingen var spontant, tänkte inte så mycket på vinst. Jag blev dock lockad av andraprisets utformning, som var en träning med orienteraren Annika Billstam tillsammans med kollegorna på kontoret. Bilden i tävlingen skulle visa kopplingen mellan friskvård och Metrias värdeord agil*. Jag hade en passande bild från en fjälltur i somras och det känns roligt att juryn uppskattade den här typen av bild som utstrålar glädje både från mig och solen. Det känns också bra att få vara den som har bidragit till att hela kontoret får dela priset i bildtävlingen.

 
Bilden som gav Johan andrapriset i tävlingen

Nu i efterhand måste jag säga att det blev så lyckat att just jag vann andrapriset, eftersom både jag och många av mina kollegor här på kontoret i Luleå är intresserade av orientering och friluftsliv i allmänhet. När jag började på Metria drogs jag med och provade personalorientering. Vi är nu ett gäng som gärna deltar. Annars brukar det bli Naturpasset och några orienteringstävlingar här och där.

Det roliga i kråksången var också att innehållet i priset inte var förutbestämt, utan jag fick vara med och utforma det som jag ville ha det tillsammans med Annika Billstam. Vi lät innehåll och agenda växa fram utifrån önskemål och anpassade innehållet till oss som skulle lyssna. Bra samarbete gav ett riktigt bra resultat med nöjda deltagare.

Det låter som ett lysande exempel på bra agilt teamwork i mina öron. Nå, hur blev dagen med Annika? Vad gjorde ni och vad hade hon att lära ut?
- Vi samlades i vårt fikarum ”Oasen” där Annika höll ett föredrag på ca en timme. Hon inledde med orienterings- och kartritningshistoria, om hur kartor såg ut i början av 1900-talet, när skalan var 1-50 000, när orienteringsskärmar var 1*1 meter till dagens detaljrika kartor där kartritare snarare får sålla bort information för att göra kartan enkel att läsa. Vi fick också lära oss om hur springorientering fungerar, något som vi senare fick prova på. Hon berättade om sitt sätt att träna, träningsmängd och vikten av ihärdighet, att ha tydlig målfokus och att tro på sig själv. Orientering är en sport som många kan utöva från unga till gamla år. Själv satsade hon hårt efter att hon fyllt 20 år.

Jag fick mina förväntningar infriade och Annika upplevde engagemang från deltagare som visade stort intresse. Frågor som dök upp och diskuterades var hur träning bäst kan läggas upp när man börjar närma sig medelåder och hur träningen blir hållbar utifrån individuella möjligheter.


Några av deltagarna på Annikas föredrag

Pricken över i:et var att de som ville fick möjlighet att prova på en orienteringsbana som Annika satt upp för oss i närområdet vid kontoret. Vi var en liten skara entusiaster som trotsade dagens väderlek (+2 grader, duggregn och ishalka), se bild nedan. Det gick bra, vi fick en bra genomgång av hur man bör tänka vid sprintorientering och ett blött pass som vi sent kommer glömma. Det var också kul att kunna utnyttja en nyritad karta över centrumområdet – hemmaplan!

 

-Summa summarum var det en toppendag på jobbet och jag är jättenöjd. Det är roligt och engagerande med denna typ av event som kombinerar vårt intresse för friluftsliv och kartor. Att vi sedan även har kunskap om tekniken är ju ett stort plus.

Ja, apropå teknik. Hur använder du den kunskap du har yrkesmässigt i ditt vardagliga liv? Du är en sportig kille. Har du någon nytta av tekniken och din kunskap där?
-Ja, teknik och kartor är ju roligt och gärna i kombination. För t.ex. orienteringsturer lägger jag in data i QGIS och gör analyser och använder Metria Maps ortofoto (http://www.metria.se/Vara-erbjudanden/Kartor-och-bilder/Geodatatjanster/Metria-Maps/) för att georerferera orienteringskartan. Annika Billstam berättade också om andra applikationer som är anpassade för orienteringssporten, t.ex QuickRoute och webbtjänsten http://3drerun.worldofo.com som jag nu tänker prova på istället. Jag loggar också nästan alltid mina aktiviteter i Runkeeper.

 - Jag gillar att vara aktiv. Min köldgräns ligger kring -15 grader när jag bestämt mig för att springa till och från jobbet. Med ryggsäck på ryggen och dobbar på fötterna går det som på räls. I övrigt spenderar jag gärna tid i fjällen. Både på vintern med utförsåkning, då gärna toppturer, och på sommaren. Där är både teknik och kartor bra att ha med sig. https://itunes.apple.com/us/app/calazo-maps/id557130901 (Calazo maps). Tur att jag hade min smartphone med i somras, annars hade jag inte fått det här fina priset!

Tack för pratstunden Johan. Ditt engagemang och din förmåga att skapa mervärde för andra smittar av sig!

* Metria är lättrörligt, föränderligt och flexibelt. Vi prioriterar ständigt och strävar alltid efter att skapa mesta värde för varje insats. Metria löser problem och hanterar frågeställningar utan krångel – förtroendebaserat. Vi agerar med energi och handlingskraft.

 

Vad gör en orienterare på vintern?

Bild

Det var ett tag sedan jag gjorde ett besök här på metriabloggen. Det beror inte på att jag gått i ide, utan på att tiden varit fylld av återhämtning, galor samt uppstarten av grundträningen inför kommande säsong!

Från november till och med mars är det tävlingsfritt för en orienterare. Ju längre jag kommit i min elitidrottskarriär, desto viktigare har denna tids innehåll blivit. Under de första åren av min elitidrottssatsning, innan jag hade en fast plats i landslaget och mina ekonomiska ramar var ett minimum, bestod det av träningar på hemmaplan. Dag ut och dag in. Oavsett väder.

På senare år har jag haft förmånen att ha möjlighet att resa, för återhämtning och för den första delen av grundträningsperioden, till platser som kan ge ny inspiration och perspektiv på min elitidrottsatsning och min träningsfilosofi. En möjlighet att trigga mig med något som kan utveckla mig vidare.  Som orienterare och som person!

IMG_2282

Times square x2.

Den första resan tog mig till USA i oktober och blev en välbehövlig veckas återhämtning kombinerad med nära vänners bröllop(orienterare från USAs landslag). Vi tog tillfället att göra en avstickare till Harriman State Park, strax utanför New York, där VM i orientering avgjordes 1993. För alla som planerar en resa till New York så rekommenderar jag starkt ett besök i denna mycket vackra park cirka en timmes bilresa från the big apple. Såklart hade vi packat ned en orienteringskarta för ett lugnt långpass och fann att Times square fanns ju här med!

November gick i galans tecken. På Uppsala idrottsgala fick jag ta emot P4 Upplands Sportpris som delas ut för goda insatser i sportens värld under det gångna kalenderåret. Det var hedrande och jag är glad över att ha möjlighet att visa upp vilken fantastisk idrott orientering är. Kort därefter tilldelades jag också till UNT-guldet som delats ut av Uppsala Nya Tidning sedan 1951. Dessa fina utmärkelser fick summera min säsong 2014 som rundades av med klubbens årliga gala med Oscars-touch. En fin kväll med närmaste klubbkamrater, revy av årets orienteringsminnen och många utdelade statyetter.

 

IMG_2574

Alperna i plusgrader.

Grundträningen startade jag upp på hemmaplan i mitten av november. I slutet på december bytte jag träningsmiljö till alperna. Först med plusgrader med orientering på kartorna från VM 2011.  Sedan med skidåkning, efter ett av de mest intensiva snöfall jag upplevt. Resan gick vidare mot Alicante i början av januari, med intensiv orienteringsträning, två dagpass och ett nattpass(med lampa) per dag.

Multiteknikträning i Alicante med gps-spår. K7-K8 var en utmaning.

Multiteknikträning i Alicante med gps-spår. K7-K8 var en utmaning.

Ett läger som jag tror var mycket viktigt för säsongen som väntar. Ser fram emot ytterligare några träningsresor innan vårsäsongen sätter igång.

IMG_4495-b

Luleågänget.

 

 

 

 

 

 

 

Just det. Mitt i allt detta hann jag hann med en sväng till metria i Luleå för ett föredrag och träning som ett pris till Johan Lindbergh i bildtävlingen #metriasommar. Grattis Johan!

Kom gärna med frågor kopplat till kartor, orientering eller träning så tar jag upp ämnena här på bloggen framöver. Vi ses snart igen!