Återupplev fjällturen i Google Earth

Använder du Google Earth till att detaljstudera dina löprundor, fjällturer eller liknande? Skulle du vilja ha bättre kartmaterial i botten? Nu kan du köpa Sveriges mest detaljerade friluftskarta fastighetskartan, eller fjällkartan i Google Earth-format (KMZ) direkt från våra tjänster DinKarta och SeSverige. Som en bonus kan du ladda hem den till iOS eller Android.

Ett gps-spår (rött) på fjällkartan i Google Earth

Ett gps-spår (rött) på fjällkartan i Google Earth

Google Earth för löpanalyser och aha-upplevelser

Google Earth är ett fantastiskt roligt verktyg att utforska världen i. Jag tycker framförallt bergiga områden är roligast att titta på, i plattare områden kan man du lika gärna använda Google Maps eller liknande.

Jag tycker om att springa, och gärna på nya ställen. Allra helst i fjällen. Jag brukar kolla lite översiktligt på en karta och sätter sedan på gps-klockan eller gps-appen (funbeat, endomondo, mfl) och ser om jag hittar fram.

Efteråt är det alltid lika kul att ladda in gps-spåret i Google Earth och titta var jag egentligen sprang. Rutinen har blivit ”ett måste” om jag gått eller sprungit i fjällen. Jag får uppleva alla sköna känslor från turen en gång till, och skapar mig en mer detaljerad överblick över området som bonus. Jag inbillar mig också att jag blir bättre på orientering på köpet, men med tanke på hur ofta jag blir förvånad över var jag sprang så är det inte alls säkert.

Bättre  kartor i Google Earth

En sak som alltid stört mig med Google Earth, Funbeat, Endomondo, Garmin med flera är hur dåliga kartorna är. Om jag går i fjällen så har jag alltid en fjällkarta med mig. Då vill jag så klart se mitt spår ovanpå fjällkartan. Har jag varit i skogen hemmavid så vill jag ha fastighetskartan i botten. Fastighetskartan är den mest detaljerade karta Lantmäteriet erbjuder och är Sverigetäckande. Den lämpar sig därför utmärkt för friluftsliv, vilket inte direkt antyds av namnet. Nu kan du köpa dessa kartor i Google Earths format från oss.

Köp en karta

Så här gör du:

  1. Gå till https://butiken.metria.se/dkavtal/
  2. Leta dig fram till det område är intresserad av, antingen genom att söka eller panorera och zooma dig fram.
  3. Markera ditt område med markeringsverktyget.
  4. Välj Google Earth KMZ som leveransformat. Viktigt!
  5. Klicka på Lägg i Korg och genomför sedan ditt köp.
  6. När du betalat får du ett bekräftelsemail, sedan tar det ett par minuter innan du får ett leveransmail, du kan då ladda ner din kmz-fil.
  7. Dubbelklicka på kmz-filen. Google Earth startar nu och zoomar in ditt köpta område.
  8. Om du vill se ditt spår så exporterar du det i Google Earth-format (KMZ) från din programvara och öppnar det sedan i Google Earth. I vissa program kan du öppna ditt spår direkt i Google Earth.
Fastighetskarta med elljusspår i Google Earth

Fastighetskarta med elljusspår i Google Earth

Det kommer mera…

När du köpt en karta så kan du även ladda ner ditt köpta område i appen SeSverige. Där kan du se var du är på din köpta karta, spela in spår, dela spår och platser med dina vänner med mera. Mer om det i en annan blogpost.

I Google Earth kan du givetvis göra mer än jag skrivit om här, till exempel ta ut höjdprofil över en planerad tur eller infoga en orienteringskarta. Även det får en framtida blogpost handla om.