Sommarläsning och 11 dagar kvar till VM

Sedan en vecka tillbaka har jag varit på plats i Asiago, Italien, för att göra de sista förberedelserna inför VM. För mig startar mästerskapen med långdistansfinal onsdag den 9 juli. Den tuffaste träningen är gjord och nu handlar det mycket om att våga vila det som behövs för att kroppen ska överkompensera sig och komma i toppform. Därför har jag också bytt miljö och igår flyttade jag mitt boende till Passo Rolle som ligger cirka 2000 m.ö.h. Här blir det dagar utan orientering och mer fokus på naturupplevelser och att umgås med de i laget som valt ett upplägg med vistelse på lite högre höjd (som ju förutom fantastisk miljö kan innebära fysiologiska fördelar).

Tyvärr är inte vädret det bästa, men det kommer säkerligen. Tills dess att solen tittar fram finns mycket tid över att läsa. För dig som är riktigt intresserad av kartor delar jag gärna med mig av ett sommarläsningstips. I senaste numret av Scientific journal of orienteering kan du bland annat läsa artiklarna; Orienteering maps and the science of cartography och Cartography and Orienteering: the Implementation of New Cartographic Techniques in Making Orienteering Maps.

Moln över Passo Rolle ger tid för sommarläsning.

Moln över Passo Rolle ger tid för sommarläsning.

 

Venla i backspegeln

Med kort varsel blev det bestämt att jag skulle springa världscup i Finland dagarna innan Venla(den största internationella klubbstafetten som direktsänds i finsk TV). Ju längre in i säsongen jag kommit har jag bytt målet att endast satsa på skogsdistanserna på VM till att även försöka ta en plats i teamsprint-stafettlaget. Teamsprint är en helt ny disciplin i VM-sammanhang och är en mixstafett där laget innehåller två tjejer och två killar. Beslutet att även satsa på denna distans har växt fram i och med att formen har haft en uppåtpekande kurva under våren.

Tävlingen som avgjordes i Imatra nära den ryska gränsen innebar en blixtvisit till Finland. Under 24 timmar hann jag flyga till Helsingfors, köra bil tre timmar till Imatra, sova åtta timmar, äta lång hotellfrukost, jogga, bada i finsk sjö, få massage, springa 13 minuter och 42 sekunders sprintstafettorientering, köra tre timmar tillbaka till Helsingfors och flyga hem.

Kanske inte den bästa uppladdningen inför Venlastafetten som skulle avgöras 48 timmar senare. I Finland.

Men ibland har sådant ingen betydelse. Det är tillfällen som detta man ska komma ihåg de gånger förberedelserna kanske inte blir som man har tänkt sig. Men att det fortfarande är möjligt att lyckas.

Efter en tuff inledning på Venla där vi inledningsvis växlade som 52:a och som mest var 7 minuter efter täten, gav vi aldrig upp. När vi som lag korsade mållinjen så tangerade vi vår bästa placering någonsin på Venla som lyckliga treor. Vi var också bästa svenska lag!

Topp tre i Venla 2014. Prisutdelare var Finlands president Sauli Niinistö.

Topp tre i Venla 2014. Prisutdelare var Finlands president Sauli Niinistö.

Denna dag och vändning under stafetten tar jag med mig in i VM-uppladdningen, som hittills gått som planerat. Men om något oväntat händer på vägen ska jag inte låta det få ta överhanden, det finns fortfarande utrymme att det ska få bli det VM jag drömmer om.

Hur gick det med min teamsprintsatsning då? Är reserv på distansen. På VM springer jag långdistans och medeldistans samt är en av kandidaterna till skogsstafetten.