VM-biljett till Italien i sommar

Senaste veckan har jag tillbringat i en liten norditaliensk by som heter Lavarone. Den ligger cirka 3 mil från den mer kända byn Asiago där det ibland anordnas världscupstävlingar i  längdskidor.

Det har varit en händelserik vecka som inleddes med det svenska landslagets VM-tester. Jag kom direkt från havsnivå till dessa tävlingar på ca 1500 möh och det kändes i kroppen. Men med två okej lopp fick jag beskedet att det blir ett VM för mig här i sommar! Vilka distanser återstår att se.

Mycket arbete återstår likaså, för att lägga de sista mentala och fysiska pusselbitarna till en helhet de dagarna då det gäller. Många bitar faller lätt på plats bara av att befinna sig här. Området är värt en resa oavsett om man är orienterare eller inte. Speciellt om man gillar natur, toppturer, starkt kaffe, lokalt producerade ostar och honung.

Jag och Helena på toppen av Cornetto med mäktig utsikt.

Jag och Helena på toppen av Cornetto med mäktig utsikt.

Resterande dagarna besökte jag flera olika terrängtyper, det är gott om ritade orienteringskartor i trakten. Kuperingen är stark och detaljeringsgraden hög på sina ställen, bland annat på grund av tecknet för skyttegrav. Skyttegravarna är minnen i terrängen från första världskriget.

 

 

Den 15 maj 1916 utbröt Trentino-offensiven, också kallat slaget om Asiago. Över 200 000 människor förlorade livet.

Kontrollplock bland skyttegravar, karta Kubeleck.

Kontrollplock bland skyttegravar, karta Kubeleck.

En helg med kartor

Det har varit en riktig karthelg med olika nivåer och ändamål. Fredagen inleddes med ett besök på Güntherska Hovkonditoriet intill Fyrisån i Uppsala som för övrigt är värt ett besök om ni är i stan. Det blev en lång fika med en av banläggarna för Sprint-SM som går i stan med final den 1 juni. Finalen kan vara en trevlig utflykt om du är det minsta intresserad av Uppsala, kartor eller publikfest. Det finns möjlighet att testa på sprint även för publiken och SM-tävlingen kommer att bli spännande att följa med Per Forsberg som speaker och målgång på borgplan vid slottet.

Provlöpning Sprint-SM

Jag har provlöpt damernas finalbana ett flertal gånger och gjort väg-valsanalyser. Detta avhandlades under fikat. Mina synpunkter på banläggning, banpåtryck och annat är värdefulla för banläggarteamet. Vi vill alla arrangera det bästa SM-tävlingarna hittills. Det tror jag och hoppas att vi kan uppnå!

Läs mer om Sprint-SM här.

Strandmora KlintPå lördagen blev dagens första träningspass bestående av en utflykt upp till medeldistanstävlingen Dolkampen strax öster om Avesta. Jag blev positivt överraskad av terrängen med klintar som i PM beskrevs som mestadels måttlig kupering med detaljrika höjdpartier. Mellan höjderna relativt flack terräng med omväxlande småkulliga /sönderskurna och detaljfattiga områden. Klintarna sluttar brant mot väst/sydväst. Fick ett fin formbesked och genomförde att bra tekniskt lopp. Nu är det hög tid att avsluta söndagen med ett distanspass på cykel och leta hitta-ut checkpoints i Uppsalatrakten. Det har blivit en motionsrörelse i stan och man träffar alltid en massa människor ute i samma ärende. Kul!

Nästa helg väntar VM-tester i Italien så jag delar snart med mig igen av mer kartor och spännande annorlunda terräng.

 

Podieplats på 10-mila

OK Linnés förstalag slutade 6a efter stabila lopp, men med några för många små misstag för att nå en topp placering. Ännu ett kvitto dock på att kapaciteten finns där.

På sista sträckan gick jag ut 5 min 45 sek efter ledande OK Pan-Åhus från Danmark. Knappa två minuter före mig gick en klunga ut med placering 2-5. Inledningen av loppet gick bra och efter cirka halva banan hade jag synkontakt med dessa lag. Ytterligare några sträckor senare hade jag jobbat ikapp avståndet men banan började gå mot sitt slut och det har tagit på krafterna att ligga på en extra hög växel jämfört med framförvarande lag.

Jag upplever plötsligt att klungan drar för mycket åt vänster och går, som jag läser det, in vid en säker punkt genom ett grönområde mot kontrollen. Det visar sig dock att jag gör ett parallellfel, det vill säga läser som om jag är ”rätt” men ligger i sidled där terrängen är liknande. Misstaget kostar mig och mitt lag möjligheten att göra upp om placering 2. Men en fin sjätteplats och prisutdelning blev det.

Nu följer jag med spänning herrarnas stafett, med nattorientering som är något alldeles extra. Tiden är mogen för damerna att äntra nattscenen de med och hejar lite extra på de 7 ”rena” damlag som springer 10-mila kavlen om tio sträckor.

6e plats i tiomila 2014.

Följ 10-mila LIVE

 

imageKlockan 14.30 i eftermiddag går starten i damstafetten i Tiomila! All information om tävlingen hittar du på http://www.10mila.se/  OK Linné har 5 damlag på startlinjen, förstalaget med startnummer 524. Herrarna startar 19.30 och vårt herrlag är utpekat som ett av favoritlagen, lag 16. Jag återkommer i natt under herr-stafetten med en kort rapport, när jag nått hem till Uppsala.

Fick lite stämning av lagbilderna i omklädningsrummetpå klubbgården innan avresan till Eksjö.