Kartor för sommarens upplevelser

Sommar…

sommar_solnedgång

Nu är sommaren kommen för oss alla kartentusiaster. Ska du ligga i hängmattan hela sommaren eller hägrar spännande upplevelser med resor, kultur och naturupplevelser?

Själv är jag både och. Lagom doser äventyr med familj och nyfikna barn, men likväl gärna en god bok på altanen eller på stranden.

I fjol tipsade jag om hur det kunde vara att resa med barn i bil, och jag tipsade om några bra kart- och navigationsappar för kartmammor och kartpappor samt även ett gäng schyssta underhållningsappar för barn i baksätet. Läs bloggen här.

Gillar du spontana semester eller tar du fram den gamla vägatlasen eller utför du en minutiöst utförd reseplanering med den digitala vägatlasen? Oavsett vad, så kan en semesterresa alltid få en boost av lite härlig kartläsning.

Behöver du lite bra tips på vägen? Här ger jag några ytterligare lite tips på bra hemsidor du kan förkovra dig i semesterplaneringsarbetet.

Skyddad Natur – från Naturvårdsverket

http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/

Det första tipset, handlar om all den fina natur som omger oss. Naturvårdsverket har som bekant i uppdrag att rå om Sveriges fina natur. På Webbsidan skyddadnatur.naturvardsverket.se hamnar du rakt i en karttjänst som faktiskt mina kollegor har tagit fram. Du kan via kartan söka bland Nationalparker, Naturreservat, Natura2000 områden, kulturreservat och andra skyddade områden.

Hur många nationalparker och naturreservat har du kryssat (=besökt)? Sätt fart. Sverige är fantastiskt med alla sina smultronställen!

Skyddadnatur.naturvardsverket.se

Skyddadnatur.naturvardsverket.se

  

 

 

 

 

Du hittar också på skyddadnatur-portalen detaljerad information om våra skyddade naturområden. Se exemplet nedan!

Naturreservat Bälingeberget

Naturreservatet: Bälingeberget

Svenska kulturlandskap och kulturreservat

http://www.svenskakulturlandskap.se/

Vill du uppleva Sverige från förr? Svenska kulturlandskap är en webbsida som informerar om kulturhistoriskt intressanta platser. Hemsidan är en portal för Nätverket Svenska kulturlandskap, vilket stöds av Hantverkslaboratoriet och Riksantikvarieämbetet.

På sidan kan du via karta eller namn söka efter intressanta platser. Riktigt kul om du vill uppleva Sverige från förr!

Sveksakulturlandskap.se

Svenskakulturlandskap.se

Barnsemester

http://www.barnsemester.se/

Söker du efter upplevelser för barnen så är hemsidan barnsemester.se ett fin-fint alternativ. Du kan söka på kategorier eller via kartan och får lite tips men även länkar till attraktionernas hemsidor med. Kanske inte det snyggaste gränssnittet och modernaste hemsidan men ändå en bra webplats där du kanske hittar något roligt på närmare håll att besöka!

Barnsemester.se

Barnsemester.se

 

Appar för fjällturen

Kanske en fjälltur väntar i sommar? Visste du då att Metrias app Fjällkartan är tillbaka. Sedan Lantmäteriet släppte data över de svenska fjällen fritt har Metria nu tagit tillbaks konceptet och Appen Fjällkartan, som under några år flaggades under namnet Calazo Kartor. Calazoappen ligger fortfarande ute, men nu kan du för 10 kr/blad ladda ner Lantmäteriets kartblad i Appen som dock är gratis. Med appen kan du lägga till punkter, spåra dela med dig information och ta bilder samt söka på platser mm.

Du kan läsa mer om appen Fjällkartan på vår hemsida.

Fjällkartan appen

Fjällkartan appen

 

 

 

 

 

 

 

Och ladda ner den gör du på: https://itunes.apple.com/se/app/fjallkartan/id1114722842?mt=8

Naturkartan

https://naturkartan.se/

Naturkartan är en relativt ny portal där man samlat ihop andra kommuners, myndigheters och friluftsföretags friluftsguider och kartportaler. Man har som ambition att var en bra portal för guider. Fortfarande är inte portalen helt utbyggd, men de guider som finns är bra, och kartstöd finns. Man får bilder, textbeskrivningar på smultronställen och kan dela med sig och kommentera sina erfarenheter om man blir medlem.

naturkartan.se

naturkartan.se

 

…och så avslutningsvis 5 Navigeringsappar:

1. Waze

Waze är en rolig trafik- och navigeringsapp där trafikanterna varnar varandra. På så sätt kan du undvika långa köer, olyckor eller bli varslad om du närmar dig en polis – allt för att förbättra bilfärden. Ungefär 50 miljoner personer använder appen. Waze kan därför analysera enormt mycket data och skapa sig en bild av hur trafiken flyter. Waze är gratis och du kan ladda ner den från App Store, Google Play eller Windows Phone Store.

2. Google Maps

Appen beräknar den snabbaste rutten för bil, kollektivtrafik, cykel eller när du går. Dessutom kan du se stadsdelar på gatunivå. Äger du en Androidtelefon finns appen redan där men i en iPhone behövs den laddas ned. Så, har du inte Google Maps är det på tiden att du skaffar den kostnadsfria appen. Google Maps-appen har länge legat i framkant vilket beror på att den är väldigt pålitlig och navigerar snabbt och enkelt.

2. Apple kartor

Apples kartapp har utvecklats och trots att en del hävdar att konkurrenten Google Maps är bättre, är det ändå en bra app. Appens steg-för-steg-navigering funkar minst lika bra som Googles. Liksom Google Maps är Apples kartapp gratis. Dock finns den bara att ladda ner för Apples produkter.

4. TomTom

Du har kanske använt TomToms Navigatorer i bilen, men de har även skapat appar som du kan ladda ner till din Android eller iPhone. Tomtom har en navigatorapp som är lika enkel och tydlig som en fristående enhet men ändå utnyttjar mobilens möjligheter. TomToms bilnavigeringsapp för Skandinavien kostar 339 kr.

5. Navmii GPS med Open streetmap-kartor

Ett alternativ som fungerar utmärkt på utlandsresan är Navmii GPS som inte kostar dig en enda krona. Appen använder sig av karttjänsten OpenStreetMap som användarna själva skapar. Kartorna lagras på din enhet och du behöver därför ingen anslutning – perfekt för semestern. Finns för både Android och iPhone. Har inte testat den själv än men ska nog göra det på sommarens Spanienresa!

P.S.

Lägg gärna till dina smultronställen eller tipsa om dina bästa kartappar med funktionen Lämna svar här nedanför!

Och ha en fin kartsommar där ute! #gillakartor

/Sommarhälsningar från kartnörden och marknadsansvarige metrianen

Jonny Halvarsson, Bälinge, Luleå

Mobil kartapputveckling – då, nu och imorgon

Tidig telefoni och mobilutveckling

Den som är 10 år gammal idag och har en mobil har som bekant möjlighet att bokstavligen få hela världen i sin ficka! Vem kunde först ana den explosionsartade mobila telefoni- och app-utvecklingen? Graham Bell som uppfann och fick första telefonpatent 1876 gjorde nog inte det.

Graham Bells Telefonpatent 1876
Graham Bells Telefonpatent 1876

Kanske gjorde svensken och tornedalingen, professor Östen Mäkitalo, även kallad ”mr Mobil” det när han hos Eriksson började utveckla NTM och GSM-växlar och telefoninät under 1970 och 1980-talet. Det var före det nu självklara Internet vilket föddes 1989 på CERN. Kommer du ihåg din första mobil? Var det Ericsson eller en Nokia, eller kanske en Motorola? Har du jobbat med GIS ett tag så kommer du säkert ihåg hur du trevande närmade dig de första kartorna i mobilen. Hur man utvärderade och provade. Hur man krånglade med externa GPS-enheter. Hur det tog evigheter att installera både program och pixliga kartor i mobilerna med bara 16 eller 256 färger? Och de pillriga tangentborden! Och när du surfade med mobilen för första gången?

Sex tidiga kartprogra:m Eniro, Hitta var faktiskt före Google Maps, Maps24, Nokias NokiaMaps och Wayfinder som utvecklades av Ericsson.
Sex tidiga kartprogram: Eniro, Hitta var faktiskt före Google Maps, Maps24, Nokias NokiaMaps och Wayfinder som utvecklades av Ericsson.

Genombrottet

När Apple, och den karismatiske ledaren Steve Jobs, introducerade iPhonen 2007 med ”bara” en tangent, så pratade han om en revolution. Demonstrationen av den nya telefonen innehöll såklart också en demo av appen Google Maps. Kartor, ständigt dessa kartor!

Jobs lanserar iPhonen 2007 och visar appen Google Maps
Jobs lanserar iPhonen 2007 och visar appen Google Maps

Sedan lanseringen av iPhone har vi nu under dryga 8 år fått uppleva en mycket spännande utveckling vi fått. Det har påverkat våra vanor och beteenden, till både det bättre och det sämre. Kring mer än ett frukostbord hörs uppmanande: ”Låt mobilen vara när vi äter i alla fall!” – både från föräldrar och barn. Kanske inte allt är bra?
Men. Idag är det alltså nästan omöjligt att inte hitta allt det du söker i en app. Och bra kartor är självklart? Eller vänta! Är det riktigt så?

Kvalitet på kartor i apparna

Google Maps och Apple Maps i all ära. Dessa appar ligger ofta i topp både i nedladdningar och användning, enligt många mätningar. Och visst, de är mycket användbara, eftersom det är globalt täckande med bakgrundskartor och satellitbilder med relativt god. Och kriget om de bästa kartorna pågår. Nyligen var Nokias kartor till salu, och intresset var stort från många. Men avsaknad av bättre nationell terräng- och fastighetsinformation kännetecknar tyvärr också kartorna i apparna. Att få tillgång till svenska fastighetskartor med fastighetsgränser i telefonen på ett enkelt sätt har tills nu, varit lite svårare. Det beror i sin tur på att Fastighetskartans information  ”ägs” av Lantmäteriet tillhandahålls avgiftsbelagd av återförsäljare. Kartorna har ännu inte blivit ”Öppna” fullt ut, även om det ser ut som att det är dit vi är på väg. Lantmäteriets släpp av småskalig kartinformation kan säkert få en och annan apputvecklare att bli glad!
Metria, som en av återförsäljarna, har sedan sommaren 2014 tillhandahållit mobilanvändarna en enklare åtkomst till alla Sveriges fastigheter och fastighetskartor genom appen Hitta Fastighet. Idag finns en mängd varianter på kartappar.

En indelning av appar idag med kartfunktionallitet
En indelning av appar idag med kartfunktionallitet

Metrias Apputveckling

Metrias apputveckling började då WAP-tekniken var ny. När Metria fortfarande var en del av Lantmäteriet fanns tjänsten MapMate som ett tidigt koncept med kartor för mobilen. WAP-applikationerna lyfte aldrig riktigt, kanske mer på grund av telefonernas utformning än av standarden i sig.

Via Metrias eHandels-butik: SeSverige har man redan sedan 2003 kunnat köpa Lantmäteriets kartor! På Metria i Umeå där apputvecklingen sker, insåg man dock att det nya enklare sättet med smartphone-appar var ett bra komplement att leverera och konsumera information. 2011 släpptes så den första appen för iOS och Android, – SeSverige-appen, vilket innebar att de kartor som köpts på webben, nu också kunde laddas ner till telefonen. Med appen fanns också fler funktioner för att interagera med telefonens GPS och att tex spara egna platser.
Även om användarna måste hitta in till Metrias webbutik, och att det krävs lite flera steg innan kartorna hamnar i telefonen i SeSverige, så används appen idag fortfarande av tusentals användare, med fördelen att du kan köpa och använda alla Lantmäteriets kartor och flygbilder via SeSverige.

Vad händer med enkel köpprocess?

För att ytterligare underlätta själva köpprocessen beslöt Metria i och med releasen av iOS-appen Fjällkartan i början av 2013 att använda sig av sk. In App Purchases (köp-i-app) vilket innebar att man handlar direkt i appen med sitt Apple-konto istället för att först köpa och ladda ner kartan via eHandels-tjänsten.
Effekterna lät inte vänta på sig. Från 40-50 tal köp av fjällkartor via Webhandel till över 12000 nedladdningar och över 4000 köp via appen på ett år. Användarmönstret var klart och tydligt. Det är enklare med Appar! Konceptet och appen Fjällkartan köptes 2014 upp av bok- och kartförlaget Calazo som nichat in sig inom segmentet friluftsaktiviteter och äventyr och heter nu förövrigt Calazo Kartor. Metria är fortfarande utvecklingspartner med Calazo.

Hitta fastighet och Fastighetskartan

Nästa steg för utvecklarna i Umeå var att utveckla Hitta Fastighet.
Appen släpptes under sommaren 2014. In app-handel gäller fortfarande, men också nya funktioner att söka och hitta fastighetsbeteckningar i hela Sverige var den stora nyheten. Nu kan du dessutom också dela platser, lägga till foton, dela platser och spår (linjer) som gpx filer med andra som har appen.

Appen Hitta fastighet/Fastighetskartan
Appen Hitta Fastighet/Fastighetskartan

På kongressen Position2015, som arrangerades av fem föreningar däribland ULI, SKMF och Kartografiska Sällskapet i april 2015 så både nominerades och vann Hitta Fastighet pris för Bästa samhällsapp.

Hemligheten bakom appen

Hur har Metria tänkt kring sin app-strategi?
”Vi försöker lyssna på användarna. Vi har försökt få till en app med snabba kartor som funkar även offline, så att du kan använda kartorna även i områden med dålig täckning. Att kunna samla in och dela information är också viktigt. Det funderar vi mycket på hur vi ska kunna utveckla och ta vidare till nästa nivå!”, säger Ann-Kristin Nilsson som är produktägare på Hitta Fastighet.

Framtid

Ann-Kristin fortsätter, ”Vi försöker även se vilka andra data och vilken annan funktionalitet som användarna efterfrågar. Just nu sker också som vi tidigare nämnt, en utveckling mot mer och mer öppna data. Det blir intressant att följa den utvecklingen vilket säkert också kommer att ge oss billigare kartor i apparna i framtiden. Dessutom har vi ambitionen att utveckla på fler plattformar! Vi lanserar i dagarna Hitta Fastighet även till Android.” avslutar Ann-Kristin.

Namnbyte på gång

Appen Hitta Fastighet kommer vid släppet av Androidversionen också att byta namn till Fastighetskartan.

Vill du titta på en interaktiv presentation om utvecklingen kan du kika på en presentation om Mobil kartutveckling Jonny Halvarsson, håller. Presentationen finns i Prezi-format!

Johans pris i Metrias bildtävling gav mervärde för hela kontoret!

Johan Lindberg är en nybliven pappa som bor i Luleå och arbetar på Metria. Han är en tvättäkta ”Metrian”, d.v.s. en energisk och sympatisk medarbetare med driv, som inte backar för utmaningar, gärna i nära samarbete med kollegor och kunder. Under hösten deltog han i Metrias fototävling som bidrog till att hela Metrias Luleåkontor fick en träff med Annika Billstam, VM-medaljör i orientering och nära samarbetspartner med Metria.

Jag har känt min kollega Johan på pulsen och fått en intervju om tävlingen, priset och kopplingen mellan hans fritidsintressen och hans arbete med GIS och kartor på Metria.

Grattis till priset Johan! Berätta om tävlingen.
- Att jag deltog i tävlingen var spontant, tänkte inte så mycket på vinst. Jag blev dock lockad av andraprisets utformning, som var en träning med orienteraren Annika Billstam tillsammans med kollegorna på kontoret. Bilden i tävlingen skulle visa kopplingen mellan friskvård och Metrias värdeord agil*. Jag hade en passande bild från en fjälltur i somras och det känns roligt att juryn uppskattade den här typen av bild som utstrålar glädje både från mig och solen. Det känns också bra att få vara den som har bidragit till att hela kontoret får dela priset i bildtävlingen.

 
Bilden som gav Johan andrapriset i tävlingen

Nu i efterhand måste jag säga att det blev så lyckat att just jag vann andrapriset, eftersom både jag och många av mina kollegor här på kontoret i Luleå är intresserade av orientering och friluftsliv i allmänhet. När jag började på Metria drogs jag med och provade personalorientering. Vi är nu ett gäng som gärna deltar. Annars brukar det bli Naturpasset och några orienteringstävlingar här och där.

Det roliga i kråksången var också att innehållet i priset inte var förutbestämt, utan jag fick vara med och utforma det som jag ville ha det tillsammans med Annika Billstam. Vi lät innehåll och agenda växa fram utifrån önskemål och anpassade innehållet till oss som skulle lyssna. Bra samarbete gav ett riktigt bra resultat med nöjda deltagare.

Det låter som ett lysande exempel på bra agilt teamwork i mina öron. Nå, hur blev dagen med Annika? Vad gjorde ni och vad hade hon att lära ut?
- Vi samlades i vårt fikarum ”Oasen” där Annika höll ett föredrag på ca en timme. Hon inledde med orienterings- och kartritningshistoria, om hur kartor såg ut i början av 1900-talet, när skalan var 1-50 000, när orienteringsskärmar var 1*1 meter till dagens detaljrika kartor där kartritare snarare får sålla bort information för att göra kartan enkel att läsa. Vi fick också lära oss om hur springorientering fungerar, något som vi senare fick prova på. Hon berättade om sitt sätt att träna, träningsmängd och vikten av ihärdighet, att ha tydlig målfokus och att tro på sig själv. Orientering är en sport som många kan utöva från unga till gamla år. Själv satsade hon hårt efter att hon fyllt 20 år.

Jag fick mina förväntningar infriade och Annika upplevde engagemang från deltagare som visade stort intresse. Frågor som dök upp och diskuterades var hur träning bäst kan läggas upp när man börjar närma sig medelåder och hur träningen blir hållbar utifrån individuella möjligheter.


Några av deltagarna på Annikas föredrag

Pricken över i:et var att de som ville fick möjlighet att prova på en orienteringsbana som Annika satt upp för oss i närområdet vid kontoret. Vi var en liten skara entusiaster som trotsade dagens väderlek (+2 grader, duggregn och ishalka), se bild nedan. Det gick bra, vi fick en bra genomgång av hur man bör tänka vid sprintorientering och ett blött pass som vi sent kommer glömma. Det var också kul att kunna utnyttja en nyritad karta över centrumområdet – hemmaplan!

 

-Summa summarum var det en toppendag på jobbet och jag är jättenöjd. Det är roligt och engagerande med denna typ av event som kombinerar vårt intresse för friluftsliv och kartor. Att vi sedan även har kunskap om tekniken är ju ett stort plus.

Ja, apropå teknik. Hur använder du den kunskap du har yrkesmässigt i ditt vardagliga liv? Du är en sportig kille. Har du någon nytta av tekniken och din kunskap där?
-Ja, teknik och kartor är ju roligt och gärna i kombination. För t.ex. orienteringsturer lägger jag in data i QGIS och gör analyser och använder Metria Maps ortofoto (http://www.metria.se/Vara-erbjudanden/Kartor-och-bilder/Geodatatjanster/Metria-Maps/) för att georerferera orienteringskartan. Annika Billstam berättade också om andra applikationer som är anpassade för orienteringssporten, t.ex QuickRoute och webbtjänsten http://3drerun.worldofo.com som jag nu tänker prova på istället. Jag loggar också nästan alltid mina aktiviteter i Runkeeper.

 - Jag gillar att vara aktiv. Min köldgräns ligger kring -15 grader när jag bestämt mig för att springa till och från jobbet. Med ryggsäck på ryggen och dobbar på fötterna går det som på räls. I övrigt spenderar jag gärna tid i fjällen. Både på vintern med utförsåkning, då gärna toppturer, och på sommaren. Där är både teknik och kartor bra att ha med sig. https://itunes.apple.com/us/app/calazo-maps/id557130901 (Calazo maps). Tur att jag hade min smartphone med i somras, annars hade jag inte fått det här fina priset!

Tack för pratstunden Johan. Ditt engagemang och din förmåga att skapa mervärde för andra smittar av sig!

* Metria är lättrörligt, föränderligt och flexibelt. Vi prioriterar ständigt och strävar alltid efter att skapa mesta värde för varje insats. Metria löser problem och hanterar frågeställningar utan krångel – förtroendebaserat. Vi agerar med energi och handlingskraft.

 

Använder Tomten GIS?

Att tomten använder kartor, det är väl självklart?

Kanske någon av er besöker Tomteland i Mora i juletider? Här ser vi en schysst kartguide över området…

tomtelandkarta

Tomteland – behöver så klart en karta (Källa: www.tomteland.se)

Tomteland i Mora…ja, nu kanske någon blir förargad. Är det inte i Rovaniemi han bor?

Eller…ja det är ju många som vill slåss om detta. Läs själv i denna gamla nyhet från Aftonbladet.

Var bor tomten egentligen, Aftonbladet använder kartan för att visa.

Var bor tomten egentligen, Aftonbladet använder kartan för att visa. Källa: Aftonbladet

Våra konsultkollegor på Sweco räknade (med hjälp av GIS) för några år sedan ut att den bästa platsen för tomten skulle vara i Kirgistan.

”I december 2007 gick det svenska företaget Sweco ut med att jultomten borde bo i bergen i Kirgistan ”i Kirgizistan, nära gränsen till Kazakstan,på 40°40′N 74°24′Ö / 40.667°N 74.400°Ö / 40.667; 74.400.[13] Detta skulle nämligen enligt det svenska företaget vara optimalt för Jultomtens logistik, när han ska dela ut alla julklappar. På grund av detta har kirgiziska myndigheter sagt att de planerar att namnge ett berg efter jultomten” (Källa: Sweco/Wikipedia)

Men var den riktiga tomten bor vet ju alla. Det är ju på Nordpolen! Eller ja han kanske har börjat leta nytt boende. NASA visar ju också med GIS teknik att det ibland verkar vara si och så med istillgången där uppe?

Kanske behöver tomten hjälp att söka fram en ny plats till slut. Det här året har vi sett att UAS har kommit för att stanna inom GIS branschen. Om Tomten ger sig själv en hård klapp från oss på Metria skulle vi ju kunna visa han några bra platser. I Lucia tog våran drönare en sväng utanför Huvudkontoret i Gävle. Då såg det ut så här:

Lusse_UAS

Kanske tomten kan reka Snälla Barn med hjälp av UAS teknik i framtiden? (Källa: Metrias Intranät ENAS)

Hujja det måste vara stressigt att vara Tomte nu! Ny teknik! Men förresten teknik, ni vet väl att årets julklapp är sådana där band som hjälper en att hålla koll på stressen? Träningsband är nämligen årets julklapp. Givitvis med GIS-koppling (GPS-chip är vanliga på dessa armband, så att du kan plotta ut dina träningsrundor – när du ska stressa av).

Med ett träningsarbemand med GPS plottar du sedan ut med GIS var du sprungit!

Med ett träningsarband med GPS, plottar du sedan ut med GIS var du sprungit! (Källa: hui.se)

Det är förresten andra gången vi har GIS relaterade prylar på Årets Julklappslista: 2007 var GPS/Navigatorer på första plats) Läs mer här http://www.hui.se/arets-julklapp. Hoppas Tomten får ett sånt där band?

Ska man hålla koll på tomten kan man göra som NORAD – amerikanska försvaret. Fixa en egen Websida för det:

Amerikanska NORAD håller koll på tomten (Källa: www.noradsanta.org)

Amerikanska NORAD håller koll på tomten (Källa: www.noradsanta.org)

Kolla själv: www.noradsanta.org

Vi håller på Metria koll på tomten (ja inte den Tomten) med vår nya app: Hitta Fastighet!

Hitta Fastighet - hjälper Tomten hitta tomten (Källa www.mertia.se)

Hitta Fastighet – hjälper Tomten hitta tomten (Källa www.mertia.se)

Läs mer och ladda själv ner appen om du behöver koll på tomten här.

Näe hem till barnen och spela Minecraft. Bygga sin egen Värld! (För det är ju det vi GIS-are egentligen vill.) Man kan ju bygga sådana här kreationer kanske:

Minecraft_tomte1

 

Minecraft_GodJulhus

 Så klart använder tomten GIS, det måste han göra! Hur ska han annars hitta fram?

Tomten kollar kartan!

Tomten kollar kartan!

Att alla julkort hittar fram, det har i alla fall tomten ombesörjt! Jag har ju sett på kartan att det är här det sker:

Postens huvudkontor...nu fattar jag! (Källa/Kartbild: hitta.se)

Postens huvudkontor…nu fattar jag! (Källa/Kartbild: hitta.se)

Det här med GIS (och kartor), det är skoj det! Hoppas ni tycker detsamma därute i GIS-Sverige! Och var också snälla nu. Annars vet ni vad som händer…och ha en riktigt God Jul! 

PS.

Här kan ni läsa på mer om Tomten: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jultomten (Web 2.0 – Dela gärna)

//GIS och Kart-nörden Jonny

 

 

 

GIS som hjälpmedel i undervisning

Hur GIS och kartor i synnerhet, kan påverka vår bild av vår omvärld från tidig ålder

Karta utförd av barn från skolteckningstävling (Linfo Norrbotten 2007)

Karta utförd av barn från skolteckningstävling (Linfo Norrbotten 2007)

När jag var 10 år gammal fick jag en tidningsprenumeration av min pappas kusin. Tidningen var på engelska och hette World och gavs ut av National Geographic. World var deras tidningsversion för barn. Idag heter tidningen Kids. Min pappas kusin hade rest på många ställen i världen och var dessutom en riktig historieberättare och visade oss bilder och kartor var han jobbat från fjärran länder..

Tidningen World, National Geographics tidning för barn under 80-talet! Idag heter den Kids.

Tidningen World, National Geographics tidning för barn under 80-talet! Idag heter den Kids.

 World-tidningen var efterlängtad när den damp ner en gång i månaden och jag försvann in i spännande reportage, historier och bilder om barn från olika kulturer men även om äventyrare och upptäckare. Och så fanns så klart kartor. Roligast var alla pyssel, labyrinter, tävlingar som tidningen också innehöll. Det var givetvis lite trixigt att läsa på engelska men det gick ju också bra!

En egen ritad kartlabyrint till tävling i tidningen World, gjord 1997.

En egen ritad kartlabyrint till tävling i tidningen World, gjord 1997.

 

 

 

Mitt intresse för geografi, kartor och äventyrare skulle jag, kanske något efterkonstruerat, naturligtvis tro härstammar från denna historia.

Ett intresse som följde mig genom hela skoltiden och också fick mig att bli GIS-ingenjör. Tänk hur mycket vuxna runt omkring oss som små, skolan och också enskilda lärare egentligen påverkar våra val senare i livet. Vad tycker du som jobbar med GIS. För att få fler att använda GIS, borde vi inte börja med våra egna barn. Här får du lite inspiration, idéer och lästips kring det!

Skolor och GIS-utbildning

15 år senare fick jag själv mitt första riktiga jobb på Svenska Institutet för Geografisk IT (SIGIT) i Kiruna. Kiruna var då ett starkt centrum för GIS i landet med bla Lantmäteriet och Metria, CFD, Satellitbild, Miljödatacentrum, produktion av Sveriges National Atlas (SNA), SIGIT och GIS-lab. Det var i mitten på 90-talet då GIS fortfarande var en relativt ung bransch i Sverige! GIS i skolundervisning var definitivt också något nytt. På ett antal högskolor och universitet kunde man lära sig, men branschen insåg också tidigt att för att locka kunskap, nya användare och att förstå hur GIS skulle kunna komma till nytta i samhället, behövdes också utbildningar för lärare på grund och gymnasienivå! SIGIT tog tidigt fram kurser för lärare! Det dröjde dock till 2011 innan GIS riktigt tydligt framträdde i kursplaner i geografi från Skolverket.