Kartor för sommarens upplevelser

Sommar…

sommar_solnedgång

Nu är sommaren kommen för oss alla kartentusiaster. Ska du ligga i hängmattan hela sommaren eller hägrar spännande upplevelser med resor, kultur och naturupplevelser?

Själv är jag både och. Lagom doser äventyr med familj och nyfikna barn, men likväl gärna en god bok på altanen eller på stranden.

I fjol tipsade jag om hur det kunde vara att resa med barn i bil, och jag tipsade om några bra kart- och navigationsappar för kartmammor och kartpappor samt även ett gäng schyssta underhållningsappar för barn i baksätet. Läs bloggen här.

Gillar du spontana semester eller tar du fram den gamla vägatlasen eller utför du en minutiöst utförd reseplanering med den digitala vägatlasen? Oavsett vad, så kan en semesterresa alltid få en boost av lite härlig kartläsning.

Behöver du lite bra tips på vägen? Här ger jag några ytterligare lite tips på bra hemsidor du kan förkovra dig i semesterplaneringsarbetet.

Skyddad Natur – från Naturvårdsverket

http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/

Det första tipset, handlar om all den fina natur som omger oss. Naturvårdsverket har som bekant i uppdrag att rå om Sveriges fina natur. På Webbsidan skyddadnatur.naturvardsverket.se hamnar du rakt i en karttjänst som faktiskt mina kollegor har tagit fram. Du kan via kartan söka bland Nationalparker, Naturreservat, Natura2000 områden, kulturreservat och andra skyddade områden.

Hur många nationalparker och naturreservat har du kryssat (=besökt)? Sätt fart. Sverige är fantastiskt med alla sina smultronställen!

Skyddadnatur.naturvardsverket.se

Skyddadnatur.naturvardsverket.se

  

 

 

 

 

Du hittar också på skyddadnatur-portalen detaljerad information om våra skyddade naturområden. Se exemplet nedan!

Naturreservat Bälingeberget

Naturreservatet: Bälingeberget

Svenska kulturlandskap och kulturreservat

http://www.svenskakulturlandskap.se/

Vill du uppleva Sverige från förr? Svenska kulturlandskap är en webbsida som informerar om kulturhistoriskt intressanta platser. Hemsidan är en portal för Nätverket Svenska kulturlandskap, vilket stöds av Hantverkslaboratoriet och Riksantikvarieämbetet.

På sidan kan du via karta eller namn söka efter intressanta platser. Riktigt kul om du vill uppleva Sverige från förr!

Sveksakulturlandskap.se

Svenskakulturlandskap.se

Barnsemester

http://www.barnsemester.se/

Söker du efter upplevelser för barnen så är hemsidan barnsemester.se ett fin-fint alternativ. Du kan söka på kategorier eller via kartan och får lite tips men även länkar till attraktionernas hemsidor med. Kanske inte det snyggaste gränssnittet och modernaste hemsidan men ändå en bra webplats där du kanske hittar något roligt på närmare håll att besöka!

Barnsemester.se

Barnsemester.se

 

Appar för fjällturen

Kanske en fjälltur väntar i sommar? Visste du då att Metrias app Fjällkartan är tillbaka. Sedan Lantmäteriet släppte data över de svenska fjällen fritt har Metria nu tagit tillbaks konceptet och Appen Fjällkartan, som under några år flaggades under namnet Calazo Kartor. Calazoappen ligger fortfarande ute, men nu kan du för 10 kr/blad ladda ner Lantmäteriets kartblad i Appen som dock är gratis. Med appen kan du lägga till punkter, spåra dela med dig information och ta bilder samt söka på platser mm.

Du kan läsa mer om appen Fjällkartan på vår hemsida.

Fjällkartan appen

Fjällkartan appen

 

 

 

 

 

 

 

Och ladda ner den gör du på: https://itunes.apple.com/se/app/fjallkartan/id1114722842?mt=8

Naturkartan

https://naturkartan.se/

Naturkartan är en relativt ny portal där man samlat ihop andra kommuners, myndigheters och friluftsföretags friluftsguider och kartportaler. Man har som ambition att var en bra portal för guider. Fortfarande är inte portalen helt utbyggd, men de guider som finns är bra, och kartstöd finns. Man får bilder, textbeskrivningar på smultronställen och kan dela med sig och kommentera sina erfarenheter om man blir medlem.

naturkartan.se

naturkartan.se

 

…och så avslutningsvis 5 Navigeringsappar:

1. Waze

Waze är en rolig trafik- och navigeringsapp där trafikanterna varnar varandra. På så sätt kan du undvika långa köer, olyckor eller bli varslad om du närmar dig en polis – allt för att förbättra bilfärden. Ungefär 50 miljoner personer använder appen. Waze kan därför analysera enormt mycket data och skapa sig en bild av hur trafiken flyter. Waze är gratis och du kan ladda ner den från App Store, Google Play eller Windows Phone Store.

2. Google Maps

Appen beräknar den snabbaste rutten för bil, kollektivtrafik, cykel eller när du går. Dessutom kan du se stadsdelar på gatunivå. Äger du en Androidtelefon finns appen redan där men i en iPhone behövs den laddas ned. Så, har du inte Google Maps är det på tiden att du skaffar den kostnadsfria appen. Google Maps-appen har länge legat i framkant vilket beror på att den är väldigt pålitlig och navigerar snabbt och enkelt.

2. Apple kartor

Apples kartapp har utvecklats och trots att en del hävdar att konkurrenten Google Maps är bättre, är det ändå en bra app. Appens steg-för-steg-navigering funkar minst lika bra som Googles. Liksom Google Maps är Apples kartapp gratis. Dock finns den bara att ladda ner för Apples produkter.

4. TomTom

Du har kanske använt TomToms Navigatorer i bilen, men de har även skapat appar som du kan ladda ner till din Android eller iPhone. Tomtom har en navigatorapp som är lika enkel och tydlig som en fristående enhet men ändå utnyttjar mobilens möjligheter. TomToms bilnavigeringsapp för Skandinavien kostar 339 kr.

5. Navmii GPS med Open streetmap-kartor

Ett alternativ som fungerar utmärkt på utlandsresan är Navmii GPS som inte kostar dig en enda krona. Appen använder sig av karttjänsten OpenStreetMap som användarna själva skapar. Kartorna lagras på din enhet och du behöver därför ingen anslutning – perfekt för semestern. Finns för både Android och iPhone. Har inte testat den själv än men ska nog göra det på sommarens Spanienresa!

P.S.

Lägg gärna till dina smultronställen eller tipsa om dina bästa kartappar med funktionen Lämna svar här nedanför!

Och ha en fin kartsommar där ute! #gillakartor

/Sommarhälsningar från kartnörden och marknadsansvarige metrianen

Jonny Halvarsson, Bälinge, Luleå

Annika Billstam i närbild – Intervju med en orienteringsvärldsmästare

Bild

Alltid haft lätt för kartan

”För mig har det varit berikande att jobba med en större samarbetspartner. En del i det är att ge något tillbaka, att inspirera andra människor, i det här fallet medarbetarna på Metria.”

En glad guldmedaljör. Foto: Jan Kocbach

Annika Billstam, Metriasponsrad orienterare här med senaste VM-guldet i medeldistans från sommaren 2015

Det är en fantastisk karriär som Annika Billstam lägger bakom sig nu när hon väljer att sluta med elitorientering. Hon är en nyfiken person och har alltid sneglat på de bästa, både inom orienteringen och andra sporter.

- Jag har utvecklats steg för steg. Jag har letat intryck och bra idéer av andra kring de svagheter som jag har identifierat hos mig själv. Sen har jag fokuserat på en eller två saker i taget för att bli bättre på just det. Förändring tar tid. Effekterna av ny träning har kommit ganska precis ett år senare. Tålamod har varit viktigt, berättar Annika Billstam.

Totalt 14 VM-medaljer som senior Annika Billstam blev elitidrottare sent i livet i jämförelse med många andra idrottare. I huvudsak har Annika tränat och tävlat med OK Linné i Uppsala, där hon bor och arbetar. Träningsmiljön i OK Linné styrs till största delen av aktiva och det goda träningsklimatet i klubben har gett upphov till många framgångsrika löpare.

Billstam_tidningsklipp_pallplats_Venlakavlen

Annika med kompisar från Uppsalaklubben OK Linné. I år blev Annika också utnämnd till årets Uppsalabo.

- OK Linné har verkligen betytt mycket för mig. De har varit min andra familj både i med- och motgång och varit lyhörda för nya tankar och idéer bland sina elitlöpare. Positiva till förändringar och vågat spana framåt, säger Annika Billstam.

Annikas första individuella medalj (brons) kom på SM kom 2006 och två år senare tog hon den första individuella VM-medaljen, brons i långdistans 32 år gammal. Totalt har Annika tagit 25 mästerskapsmedaljer, 14 individuella i VM och SM, varav 3 VM-guld och ett SM-guld. Och resten av medaljerna är framgångar tillsammans med lagkompisarna i stafetter.

– VM har alltid kittlat lite extra och jag tror det är en av förklaringarna till att jag har fler individuella VM-guld än SM-guld, vilket många tycker är förvånande, säger Annika Billstam.

Orientering var inget självklart val

Det var ingen självklarhet att börja med orientering för Annika. Det var föräldrarna som introducerade henne och tog med henne ut i skogen.

Krönika_montage

Annika, här med ungdomar som hon lär orientering

- Mamma orienterade mycket. Hon tog med mig på allt. Det tog ett tag innan jag själv tyckte att det var kul. Och det var först när jag fick mina egna kompis på orientering som det blev riktigt roligt, berättar Annika, som menar att vänskapen i klubbar och inom landslaget genom åren har varit oslagbara.

- Vi har gjort så oerhört mycket tillsammans. Och sett så många delar av världen ihop. Det är speciellt att resa tillsammans, säger Annika.

Berikande att jobba med Metria

Det var under SM i Gävle 2012 som Annika och Metria hade kontakt första gången. Därefter jobbade Hanna Aspklint, kommunikationschef och Tomas Falk, affärsutvecklare tätt tillsammans med Annika för att hitta rätt omfattning och nivå på samarbetet. Samarbetet har löpt på 2013-2015.

Annika_och_TomasF

Annika och Tomas Falk, själv orienterare, från Metria diskuterar kartan under SM 2012.

- Det har känts väldigt bra, det är familjärt på Metria. Jag har upplevt det som ett vi i samarbetet. Det är viktigt för mig, säger Annika.

Orientering är ingen olympisk gren, vilket medför att det överlag finns mindre resurser inom idrotten. Och att de större samarbetena ofta sker via landslaget. Annika såg också möjligheten att få ännu fler att bli intresserade av orientering bland människor som redan i grunden är intresserade av kartor och geografisk information.

- För mig har det varit berikande att jobba med en större samarbetspartner. En del i det är att ge något tillbaka, att inspirera andra människor, i det här fallet medarbetarna på Metria. Det har varit jätteroligt och jag har fått en riktig supportskara. Det har varit värt jättemycket, säger Annika Billstam och minns bland annat gratulationerna vid sina VM-guld, i samband med att Annika i Metriabloggen har berättat om uppladdningen inför bland annat sina mästerskap.

Annika_Guld

Annika med VM-guld från 2014

Mestadels har det fungerat bra att jobba parallellt med elitsatsningen. Samarbetet med Metria har inneburit att hon har haft möjlighet att i perioder vara ledig för träning och tävling.

– Det har varit avgörande för att skapa de förutsättningarna jag behövt med målet att stå högst upp på pallen på VM. Under tidigare år, när det har varit tuffare att få till förutsättningarna, har jag levt på kärleken till sporten och viljan att utvecklas. Motivationen, drivkraften, har hela tiden varit stark, berättar Annika Billstam.

Metria_Luleagang

Metriagänget i Luleå får besök av Annika. Föreläsning och träning på programmet.

Hon reflekterar över de tuffa perioderna. För Annika har det varit viktigt att de har varit tillfälliga. Tiden fram mot VM har hon alltid varit extra noggrann med att skapa ett överskott av energi och mentalt lugn och varit tjänstledig en längre period för att få de optimala förberedelserna. Hon arbetar som projektutvecklare på Uppsalahem som är ett kommunägt bostadsbolag. Där har Annika ansvar för att skapa goda boendemiljöer, huvudsakligen genom att driva detaljplaneläggning från idéstadie till färdig detaljplan och styra det tidiga skedet så att de goda bostadsmiljöerna och en god stadsplanering uppnås.

- Att jobba eller studera vid sidan om satsningen är ett måste för de allra flesta orienterarna. Ett VM-guld ger bara ära, men desto fler fina minnen, småler Jerringpriskandidaten Annika Billstam.

Alltid haft lätt för kartan

Kärleken till skogen och fallenheten för att använda kartan är återkommande genom hela samtalet med Annika Billstam.

Stafett_guld2015

Annika med kompisarna som tog bronsmedalj i stafetten vid senaste VM i Skottland, till vänster Helena Jansson, Annika och Emma Johansson.

- Jag märkte direkt att jag hade lätt för att omsätta kartan till 3D i mitt eget huvud, också omvänd det jag såg runtomrink mig i skogen till en kartbild. Så då kunde jag ju springa ganska fort redan från början. Att det gick bra direkt när jag började tävla har säkert påverkat mitt val och min satsning, säger Annika Billstam.

- Jag vann en tävlingsserie kallad UP i tonåren och var bland de bästa i landet när jag gick i gymnasiet. Sen slutade jag i samband med min gymnasieexamen, det var annat som intresserade mig mer. Först reste jag till Skottland som Au-pair och sedan till franska Montpellier för att fördjupa mina franskakunskaper, innan jag påbörjade mina universitetsstudier till sjukgymnast i Uppsala, berättar Annika Billstam.

Annikas intensiva intresse för kartor i alla varianter har vi på Metria kunnat ta del av genom åren via Metria bloggen. Inte minst har hon berättat och gett konkreta tips på och delat egna erfarenheter hur man kan använda kartan och olika appar för att enkelt kunna planera resor, hitta och träna i nya områden/länder.

IMG_0113

Annika in action – på väg mot nästa kontroll

- För att planera våra löppass, utmed kusten och upp i bergen, gjorde vi det enkelt för oss och printade ut uppförstorade satellitbilder från google maps. Stigsystemet blev tydligt och gick bra att använda som karta. Vi letade lite efter friluftskartor men utbudet ser oftast väldigt olika ut beroende på var du reser, berättar hon i bloggen om den senast resan till Sardinien i höstas.

Alla kan bli bättre på orientering

Passionen till sin idrott går inte att ta miste på. Inte heller den gedigna kunskap som Annika Billstam efter all år har samlat på sig. Och förmågan att förklara även orienteringstekniska moment för oss som inte kan lika mycket. Ett av Annikas tips till dig som vill bli bättre och snabbare orienterare är att jobba med din kontrolltagning.

Annika i film om kontrolltagning.

Vid kontrolltagningen sker ofta misstagen. Annika förklarar att det beror på att det krävs för att du måste börja finorientera. När man springer mellan kontrollerna är det inget problem att vara lite mer generell när man läser kartan.

- Som elitorienterare när du slåss om segern vill du ha en ”ren” kontrolltagning utan någon onödig sväng, då räknas även 5-15 sekunder som misstag. Oftast har jag läst in den kommande sträckan innan kontrollen och vet åt viket håll jag ska lämna den. Jag har tränat mycket med karta i uppförstorade skalor, exempelvis 1:7500 eller 1:5000 för detaljrikedomen, att bli noggrann med att orientera ända in till kontrollen och att ta in information runt omkring kontrollen.

Annika förklarar att orientering handlar om att sortera så mycket information som möjligt av rätt saker.

- Som elitidrottare måste du gå igenom alla moment inom orienteringsteknik. Jag har fokuserat på några områden i taget till exempel på kompassträning, att kunna gå rätt riktning i obanad terräng. Helt enkelt lära sig att springa rakt. Orienteringen ska aldrig vara i vägen för farten, berättar Annika.

Hon kopplat också ihop det orienteringstekniska med det mentala. Annika pratar om ”det positiva inre samtalet”.

Annika_VMguld_pallenmedaljtrion

Annika – överst på pallen, från sommarens VM guld 

- Sakerna du säger till dig själv under loppets gång ska gynna dig. Vara positiv feedback. Det positiva inre samtalet kan man även använda på jobbet. Att ge sig själv en klapp på axeln. Att gå in i känslorna som är positiva, att få gotta sig i det. Att ta sig an nya utmaning, men ändå vara ödmjuk mot sin omvärld. Det handlar om den egen utveckling. Det är en metod som jag har lärt mig inom idrotten, som jag kan ta med mig till jobbet, säger Annika Billstam.

Viktigt att fatta rätt beslut

Vi pratar lite om vad hon tror har varit avgörande för framgångarna inom orienteringen. Annika upplever själv att hon har en styrka att snabbt kunna bedöma vilket vägval som är det bästa. Hon förklarar att det ofta är två till tre sträckor på en långdistanstävling som nästan alltid är avgörande för placeringen.

- Jag är bra på att göra en riskanalys utifrån min kapacitet. Ta ett snabbt beslut och genomföra med viss flexibilitet. Sen ger jag aldrig upp, inte förrän jag är i mål, skrattar Annika.

Att fatta kloka beslut återkommer Annika till. Inte minst när det gäller inriktning på träning och fokusområden, men också att följa planen och vara flexibel när sjukdomar dyker upp. Det som visade sig bli Annikas sista säsong, är en säsong kantad med förkylningar.

- Dagen för avresan kände jag hur det började klia i halsen. Och det var ett faktum. Den för varje, såväl elitidrottare som motionär, alltid så ovälkomna förkylningen hade fått fäste. Skulle jag resa? Jag var tvungen till ett snabbt beslut. Ja, det skulle jag! Jag skulle ändra min plan förstås.

Framtiden kommer att innebära möjligheten att fatta andra beslut. Hon nämner aktiviteter som att kunna springa orientering på Gotland på sommaren. Eller att delta på O-ringen i Sälen nästa år, utan att tänka på en VM-uppladdning. Båda i unika orienteringsterränger. Annika berättar att det är ganska mycket som har fått stå åt sidan för flera års VM-satsningar. Hon är nyfiken på att pröva nya utmaningar men har inte bestämt något än. Just nu lämnar Annika Billstam det mesta lite öppet.

– Det ska bli skönt att först ha lite oplanerad tid och ge utrymme för att känna efter vad jag vill mest. Elitsatsningen har tagit upp all min fritid. Så nu ska jag fundera på vad jag vill, säger Annika Billstam.

Vad är det som har drivit dig hela tiden?

- Att se hur bra jag kan bli, där VM varit det naturliga målet. Men också att vara ett med naturen. Jag har många vackra bilder på näthinnan från mina träningspass. Det kan vara vackra vyer eller att du kommer alldeles nära ett djur som inte hört att du närmar dig. Skogen för mig är så mycket mer än bara min idrottsarena, den ger mig också lugn och ro i sinnet och jag känner att jag fyller på med energi här. Jag upplever stress tydligare när jag inte får vara i skogen, då saknar jag den, berättar den flerfaldiga VM-medaljören Annika Billstam.

Vilka är dina bästa orienteringsminnen?

- Att springa i mål på ett upplopp kantat av et folkhav på VM långdistans 2011 i La Feclaz, Frankrike, och känna att jag gjort mitt allra bästa. Sedan få höra att jag tog ledningen och att det förmodligen skulle räcka hela vägen till guld. En dröm gick i uppfyllelse den dagen.

- Alla de fantastiska naturupplevelser och ögonblick jag varit med om tack vare min idrott. Till exempel i söndags, på första advent, då jag sprang jag ett långpass i en frostnupen trollskog och såg tre fullvuxna älgar på håll. Det var stämningsfullt.

Vilken är de bästa/värsta kartmissarna?

- Jag har ett färskt minne från i somras då jag sprang O-ringen som en viktig del i min förberedelse till VM. Det var på sista etappen och jag gick ut som trea i den avslutande jaktstarten. Jag ligger på en ganska trygg andraplats när jag närmar mig målet och hör speakern på håll. Ska ta en kontroll i en sluttning och läser snabbt på kartan att den sitter vid en brant. Jag är riktigt trött och kontrollerar inte kontrolldefinitionen som anger att det är en sten. Branten och stenen flyter ihop lite på kartan, som är i 1:15000 och jag är fram till kontrollen vid stenen flera gånger innan jag förstår att det är min. Där går det drygt 8 min och jag tappar två placeringar, från en andra plats till den där förargliga fjärdeplatsen. Vi sprang med gps och publiken kunde följa misstaget live. Det var en påminnelse om, inför VM, att det gäller att vara skärpt och ha kontroll över tröttheten hela vägen in till mål.

Tack!

Vi alla på Metria vill härmed tacka dig Annika för dina fina insatser för Metria, och så klart för fina insatser för OK Linne, för Sverige och alla orienterare - och hoppas att du får en fin framtid även utanför orienteringsscenerna! Lycka till!

 

(Intervjun gjord av Lotta Kretchek, hösten 2015)

 

Nu är det sommar nu är det sol…nu är det kartor som gäller!

Pappa, pappa…hur långt är det kvar?

För en norrländsk familj från Bälinge, Luleå på bilsemester, med ca 400-450 mil framför oss i bil och den stundande sommarturnén: Luleå – Sundsvall – Västerås – Åtorp – Liseberg – Byxelkrok – Stockholm – Umeå – Luleå så känns det som frågan (Eller Frågorna!) är ytterst relevant.

Jag minns själv mina barndomsresor till farmor som bodde i Särna – långt bort i Dalarna. 40 mil. En evighet. Ett oändligt bilmaraton. En hel dag – ett helt liv.

Du som har barn – känner kanske igen dig?

Jag har två barn. De börjar bli gamla nu – 9 och 11 år. Uppfinningsrika och ganska tålmodiga i bilen. Inte första resan dock! Vi har rutin. De grejar att läsa böcker och tidningar, de fixar att komma överens vilken DVD-film som ska ses, och de hanterar surfplattorna och mobilspelen med bravur. Vi är världsmästare på billekar! Vår bil är riggad till tänderna för att hämma långtristessen! Men ändå! Då och då kommer Frågan! Och vilken tur de då har! Med både pappa och mamma som gillar kartor! Älskar kartor! Jobbar med kartor och GIS. Så svaret – hur långt vi har kvar – är idag ”en piece of kaka” att svara på!

Barn i baksätet

Barn i baksätet

Och ingen semester utan lite planering! Med GIS och kartor förstås.

Här kommer några stalltips, med utgångspunkt från min egen iPhone (Länkar till AppStore):

Navigering för semestern

Många köper externa navigatorer till sina bilar inför semestern, själv funkar telefonen alldeles utmärkt tycker jag, satte också upp en mobilhållare och har mo-BIL-laddare redo sedan förra sommaren!

Waze

Själv föredrar jag gratisnavigeringsappen Waze. Enkelt gränssnitt, sparar sökta platser, bra geokodning, Ok kartor och bra och lite roliga extrafunktioner (”Pac-man-spelvariant där man tjänar poäng och kan tävla med vänner – dock ej testat själv!!)

Waze Navigering

Waze Navigering

 

 

 

 

 

Efter att ha skrivit in destinationsadress, kan du köra med appen öppen för att passivt bidra med trafik- och vägdata. Du kan också hjälpa till med att dela vägrapporter med olyckor eller andra faror längs vägen. Då vet dina medtrafikanter att de ska vara extra uppmärksamma på vad som kan dyka upp.

Det går att använda Waze också för att redigera i kartan. Vilket gör att data och kartor är uppdaterat och så korrekt som möjligt. Vilket dock först kräver en inloggning.

Waze kartredigering

Waze kartredigering

 

Eniro Navigation

En annan gratisnavigeringsapp som hamnar högt upp på listorna över populära navigeringsappar är Eniro Navigering.

Eniro Navigeringsapp

Eniro Navigeringsapp

 

Telia Navigator

Telia Navigator är gratis i 5 dagar och kostar sedan en del i prenumerationsavgift men har en hel del bra funktioner. Här är några av Telia Navigators funktioner:

 • Navigation med karta och röstinstruktioner, både med bil och till fots
 • Sök i Eniro för att lättare hitta adresser, företag och annat du behöver, t.ex. närmsta apotek
 • Hastighetsvarning ger dig koll på vägens tillåtna hastighet och du kan ställa in dina egna varningar
 • Ha full koll på trafikläget med löpande trafikuppdateringar
 • Åk kollektivt – slipp tänka på hållplatser, tidtabeller och byten
 • Hitta och lägg till platser längs din rutt
 • Spara och kategorisera dina resor direkt i applikationen
 • Dela dina platser och resor med vänner och familj och låt dem följa din resa i realtid
 • Se hur vädret är dit du ska
 • Alltid uppdaterade kartor

Och jo jo, alltid uppdaterade kartor. Vi som jobbar med kartor vet att man kanske får ta det statementet med ”en nypa salt”. Priserna så? Är du beredd att spendera lite för funktionerna (kartinformationen kan man ju få lika bra från andra appar) så är Telias prisbild:

 • 1 dygn 19 kr (15,20 kr exkl. moms)
 • 1 månad 59 kr (47,20 kr exkl. moms) – välj mellan engångsavgift eller löpande tillsvidaretjänst
 • 1 år 499 kr (399,20 exkl. moms)

Metrias appar

Behöver du en riktigt bra karta för att se vägar och stigar, höjdkurvor och terränginformation så är Fastighetskartan så klart den bästa appen. Där kan du köpa kartor som bygger på Lantmäteriets fastighetskarta. Du kan ta bilder, spara och dela med dig av platser och spår och söka på fastighetsbeteckningar och ortnamn. Kartorna kostar 119 kronor/kartblad.

Fastighetskartan Lägg till och dela egna spår som GPX-filer

Fastighetskartan Lägg till och dela egna spår som GPX-filer

Många kommuner har egna kartor för turister, en del har appar. Vi på Metria har tagit fram en sådan Turistapp för Ragunda kommun

Vad tycker du, räcker det med Google och Apple Maps kartor och appar när det kommer till Turism eller vill du ha bättre kartor och eller information i specialiserade appar?

Ett bra sätt att få idéer och tips inför sommaren är att börja med en kartapp.

Här är en länk till Apples alla Navigeringsappar.

 

Populära appar på Appstore

Populära appar på AppStore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som du ser ligger Google Map högst upp på listan, men även länkar till Navigatorer, Sjökartor, sevärdheter, fartkameror, Pressbyråer, tankstationer mm. Det finns alltså nästan en specialkartapp – när du behöver det. Och det gillar vi såklart!

Lite bonus

För att slippa få frågan, hur långt är det kvar så kan det ändå vara bra att ladda upp med lite roliga lekar i bilen inför långsemestern. Nedan kommer några bra länkar!

Billekar

För er som har en surfplatta kan denna 9-kronors app vara till hjälp: Billekar från Mackimack

Andra länkar med tips på billekar:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4098&artikel=5194624

http://www.goodies.nu/node/235/

http://todo-today.se/97-bil-lekar

http://www.lekar.se/kategori/billekar

Övriga semesterkarttips

Kanske stannar du hemma och tar hand om huset i sommar? Sneglar på vad grannen gör?

Eller kanske går du i husbytartankar? Vill du ha koll på grannfastigheterna/tomterna, vill du ha friluftskartan i ditt närområde, se vad grannarna och du tjänar i snitt, vilka bilar ni kör, vad ni röstar på. Weblösningen: Hitta.se har svaren. (Metria har förövrigt, levererat en del kartunderlag till Hitta.se karttjänster.)Bra kartor och hittas friluftskarta på Hittas kartweb.

Hitta.se - Webkarta med koll på Livsstil, tomter, friluftsliv mm

Hitta.se – Webkarta med koll på Livsstil, tomter, friluftsliv mm

Avslutningsvis:

Ha en riktigt skön sommar därute i bilen, på stranden, i hängmattan, kanske med en karta eller kartapp i din hand! Här är min analoga karta över sommarturnen. Det går som bekant bra att vara analog också om man #gillarkartor 

Författarens sommarturné på karta

Författarens sommarturné på karta


 

PS.Tipsa gärna om dina bra kartappar i kommentarsfältet nedan.

 

 

Läkaren som använde GIS för att få bukt med koleran

Den första GIS analysen?

Det är väl känt att Metria är ett av Sveriges ledande företag när det gäller geografisk IT och geografiska informationssystem, GIS.
”Metria – Länken mellan kartan och verkligheten” – vi ser oss som moderna och nydanande eftersom GIS fortfarande är en relativt ung disciplin, det vet vi ju.
Eller – är det verkligen så? Faktum är att redan för 160 år sedan användes en föregångare till GIS och resultatet blev en banbrytande upptäckt. Låt mig berätta om doktor John Snow.

Kolerautbrott i London

År 1854 härjade koleran våldsamt i London. Det var det värsta kolerautbrottet någonsin. Allra värst var det i de fattiga kvarteren runt Broad Street i Soho. Folk insjuknade och dog i hundratal. Vissa dog inom några timmar från insjuknandet. Utbrottet skedde den 31 augusti och inom tre dagar hade 127 människor i området kring Broad Street avlidit.
Den gängse uppfattningen vid denna tid var att Kolera smittade via t.ex. dålig och unken luft. Det fanns även teorier som menade att ogynnsamma stjärnkonstellationer och avlägsna jordbävningar kunde orsaka kolera.
Doktor John Snow, som specialiserade sig inom anestesi och medicinsk hygien, trodde inte på dessa teorier. Hans hypotes var i stället att kolera spreds via kontaminerat vatten. Detta ville han bevisa mitt under den värsta koleraepidemin och det var då han använde sig av ett tidigt, analogt GIS.

Geografisk analys med hjälp av kartan

Utan att ha en aning om vad GIS var, än mindre ha gått någon GIS-utbildning Dr. Snow  helt enkelt en karta över Soho och plottade in kolerafallen, en prick för varje sjukdomsfall. På kartan prickade han även ut de pumpar som befolkningen använde för att hämta dricksvatten. På så vis ville han se om antalet sjukdomsfall var fler runt någon speciell pump. Ganska snart visade det sig att en stor koncentration av kolerafallen var lokaliserade runt pumpen på Broad street. Det var företaget Southwark and Vauxhall Waterworks Company som ägde pumpen och som levererade vattnet till den. Snow undersökte vattnet men varken de kemiska eller de mikroskopiska testerna visade på att vattnet var dåligt. Trots det lyckades han övertala myndigheterna att montera ner handtaget till pumpen och på så vis tvinga folk att hämta sitt vatten från andra pumpar. Detta blev slutet för den koleraepidemin. Antalet sjukdomsfall sjönk drastiskt. Det visade sig nämligen att vattnet till pumpen på Broad street togs nedströms Themsen, nedanför platsen där avloppsvatten läckte ut. De andra pumparnas vatten togs uppströms den platsen.

Skepsis - trots överväldigande bevis

Trots, som det verkade, överväldigande bevis för att kolera smittade via kontaminerat vatten så ville dåtidens forskning inte ta till sig Snows teorier. Det dröjde tolv år, ända till 1866 innan en av Snows största motståndare, William Farr insåg giltigheten i Snows teorier och utfärdade starka rekommendationer om att man inte skulle dricka vatten som inte var kokt.

Än idag finns en gjutjärnspump utan handtag i hörnet korsningen Broad street och Poland street. Och en pub i samma hörn har fått namn efter läkaren och heter John Snow.
På så sätt kan man säga att GIS räddade oss från kolera och att John Snow är upphovsmannen till ”GIS” – eller i alla fall den geografiska analysen.
Själv blev han inte så gammal, han fick inte ens se sina teorier slå igenom. John Snow dog den 10 juni 1858 endast 46 år gammal i sviterna av en massiv stroke.

John Snow Minnesmärke
Pumpen med det bortmonterade handtaget i hörnet av Broad Street och Poland street. I bakgrunden puben John Snow
”John Snow memorial and pub”. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Snow_memorial_and_pub.jpg#/media/File:John_Snow_memorial_and_pub.jpg
John Snows Kolerakarta
Dr John Snows GIS-analys av koleraepidemins spridning
”Snow-cholera-map”. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snow-cholera-map.jpg#/media/File:Snow-cholera-map.jpg

Tack till Neta Hedberg, rutinerad Metrian och GIS-ingenjör på Luleåkontoret, och som bidragit med denna intressanta historia!

 

Mobil kartapputveckling – då, nu och imorgon

Tidig telefoni och mobilutveckling

Den som är 10 år gammal idag och har en mobil har som bekant möjlighet att bokstavligen få hela världen i sin ficka! Vem kunde först ana den explosionsartade mobila telefoni- och app-utvecklingen? Graham Bell som uppfann och fick första telefonpatent 1876 gjorde nog inte det.

Graham Bells Telefonpatent 1876
Graham Bells Telefonpatent 1876

Kanske gjorde svensken och tornedalingen, professor Östen Mäkitalo, även kallad ”mr Mobil” det när han hos Eriksson började utveckla NTM och GSM-växlar och telefoninät under 1970 och 1980-talet. Det var före det nu självklara Internet vilket föddes 1989 på CERN. Kommer du ihåg din första mobil? Var det Ericsson eller en Nokia, eller kanske en Motorola? Har du jobbat med GIS ett tag så kommer du säkert ihåg hur du trevande närmade dig de första kartorna i mobilen. Hur man utvärderade och provade. Hur man krånglade med externa GPS-enheter. Hur det tog evigheter att installera både program och pixliga kartor i mobilerna med bara 16 eller 256 färger? Och de pillriga tangentborden! Och när du surfade med mobilen för första gången?

Sex tidiga kartprogra:m Eniro, Hitta var faktiskt före Google Maps, Maps24, Nokias NokiaMaps och Wayfinder som utvecklades av Ericsson.
Sex tidiga kartprogram: Eniro, Hitta var faktiskt före Google Maps, Maps24, Nokias NokiaMaps och Wayfinder som utvecklades av Ericsson.

Genombrottet

När Apple, och den karismatiske ledaren Steve Jobs, introducerade iPhonen 2007 med ”bara” en tangent, så pratade han om en revolution. Demonstrationen av den nya telefonen innehöll såklart också en demo av appen Google Maps. Kartor, ständigt dessa kartor!

Jobs lanserar iPhonen 2007 och visar appen Google Maps
Jobs lanserar iPhonen 2007 och visar appen Google Maps

Sedan lanseringen av iPhone har vi nu under dryga 8 år fått uppleva en mycket spännande utveckling vi fått. Det har påverkat våra vanor och beteenden, till både det bättre och det sämre. Kring mer än ett frukostbord hörs uppmanande: ”Låt mobilen vara när vi äter i alla fall!” – både från föräldrar och barn. Kanske inte allt är bra?
Men. Idag är det alltså nästan omöjligt att inte hitta allt det du söker i en app. Och bra kartor är självklart? Eller vänta! Är det riktigt så?

Kvalitet på kartor i apparna

Google Maps och Apple Maps i all ära. Dessa appar ligger ofta i topp både i nedladdningar och användning, enligt många mätningar. Och visst, de är mycket användbara, eftersom det är globalt täckande med bakgrundskartor och satellitbilder med relativt god. Och kriget om de bästa kartorna pågår. Nyligen var Nokias kartor till salu, och intresset var stort från många. Men avsaknad av bättre nationell terräng- och fastighetsinformation kännetecknar tyvärr också kartorna i apparna. Att få tillgång till svenska fastighetskartor med fastighetsgränser i telefonen på ett enkelt sätt har tills nu, varit lite svårare. Det beror i sin tur på att Fastighetskartans information  ”ägs” av Lantmäteriet tillhandahålls avgiftsbelagd av återförsäljare. Kartorna har ännu inte blivit ”Öppna” fullt ut, även om det ser ut som att det är dit vi är på väg. Lantmäteriets släpp av småskalig kartinformation kan säkert få en och annan apputvecklare att bli glad!
Metria, som en av återförsäljarna, har sedan sommaren 2014 tillhandahållit mobilanvändarna en enklare åtkomst till alla Sveriges fastigheter och fastighetskartor genom appen Hitta Fastighet. Idag finns en mängd varianter på kartappar.

En indelning av appar idag med kartfunktionallitet
En indelning av appar idag med kartfunktionallitet

Metrias Apputveckling

Metrias apputveckling började då WAP-tekniken var ny. När Metria fortfarande var en del av Lantmäteriet fanns tjänsten MapMate som ett tidigt koncept med kartor för mobilen. WAP-applikationerna lyfte aldrig riktigt, kanske mer på grund av telefonernas utformning än av standarden i sig.

Via Metrias eHandels-butik: SeSverige har man redan sedan 2003 kunnat köpa Lantmäteriets kartor! På Metria i Umeå där apputvecklingen sker, insåg man dock att det nya enklare sättet med smartphone-appar var ett bra komplement att leverera och konsumera information. 2011 släpptes så den första appen för iOS och Android, – SeSverige-appen, vilket innebar att de kartor som köpts på webben, nu också kunde laddas ner till telefonen. Med appen fanns också fler funktioner för att interagera med telefonens GPS och att tex spara egna platser.
Även om användarna måste hitta in till Metrias webbutik, och att det krävs lite flera steg innan kartorna hamnar i telefonen i SeSverige, så används appen idag fortfarande av tusentals användare, med fördelen att du kan köpa och använda alla Lantmäteriets kartor och flygbilder via SeSverige.

Vad händer med enkel köpprocess?

För att ytterligare underlätta själva köpprocessen beslöt Metria i och med releasen av iOS-appen Fjällkartan i början av 2013 att använda sig av sk. In App Purchases (köp-i-app) vilket innebar att man handlar direkt i appen med sitt Apple-konto istället för att först köpa och ladda ner kartan via eHandels-tjänsten.
Effekterna lät inte vänta på sig. Från 40-50 tal köp av fjällkartor via Webhandel till över 12000 nedladdningar och över 4000 köp via appen på ett år. Användarmönstret var klart och tydligt. Det är enklare med Appar! Konceptet och appen Fjällkartan köptes 2014 upp av bok- och kartförlaget Calazo som nichat in sig inom segmentet friluftsaktiviteter och äventyr och heter nu förövrigt Calazo Kartor. Metria är fortfarande utvecklingspartner med Calazo.

Hitta fastighet och Fastighetskartan

Nästa steg för utvecklarna i Umeå var att utveckla Hitta Fastighet.
Appen släpptes under sommaren 2014. In app-handel gäller fortfarande, men också nya funktioner att söka och hitta fastighetsbeteckningar i hela Sverige var den stora nyheten. Nu kan du dessutom också dela platser, lägga till foton, dela platser och spår (linjer) som gpx filer med andra som har appen.

Appen Hitta fastighet/Fastighetskartan
Appen Hitta Fastighet/Fastighetskartan

På kongressen Position2015, som arrangerades av fem föreningar däribland ULI, SKMF och Kartografiska Sällskapet i april 2015 så både nominerades och vann Hitta Fastighet pris för Bästa samhällsapp.

Hemligheten bakom appen

Hur har Metria tänkt kring sin app-strategi?
”Vi försöker lyssna på användarna. Vi har försökt få till en app med snabba kartor som funkar även offline, så att du kan använda kartorna även i områden med dålig täckning. Att kunna samla in och dela information är också viktigt. Det funderar vi mycket på hur vi ska kunna utveckla och ta vidare till nästa nivå!”, säger Ann-Kristin Nilsson som är produktägare på Hitta Fastighet.

Framtid

Ann-Kristin fortsätter, ”Vi försöker även se vilka andra data och vilken annan funktionalitet som användarna efterfrågar. Just nu sker också som vi tidigare nämnt, en utveckling mot mer och mer öppna data. Det blir intressant att följa den utvecklingen vilket säkert också kommer att ge oss billigare kartor i apparna i framtiden. Dessutom har vi ambitionen att utveckla på fler plattformar! Vi lanserar i dagarna Hitta Fastighet även till Android.” avslutar Ann-Kristin.

Namnbyte på gång

Appen Hitta Fastighet kommer vid släppet av Androidversionen också att byta namn till Fastighetskartan.

Vill du titta på en interaktiv presentation om utvecklingen kan du kika på en presentation om Mobil kartutveckling Jonny Halvarsson, håller. Presentationen finns i Prezi-format!

Använder Tomten GIS?

Att tomten använder kartor, det är väl självklart?

Kanske någon av er besöker Tomteland i Mora i juletider? Här ser vi en schysst kartguide över området…

tomtelandkarta

Tomteland – behöver så klart en karta (Källa: www.tomteland.se)

Tomteland i Mora…ja, nu kanske någon blir förargad. Är det inte i Rovaniemi han bor?

Eller…ja det är ju många som vill slåss om detta. Läs själv i denna gamla nyhet från Aftonbladet.

Var bor tomten egentligen, Aftonbladet använder kartan för att visa.

Var bor tomten egentligen, Aftonbladet använder kartan för att visa. Källa: Aftonbladet

Våra konsultkollegor på Sweco räknade (med hjälp av GIS) för några år sedan ut att den bästa platsen för tomten skulle vara i Kirgistan.

”I december 2007 gick det svenska företaget Sweco ut med att jultomten borde bo i bergen i Kirgistan ”i Kirgizistan, nära gränsen till Kazakstan,på 40°40′N 74°24′Ö / 40.667°N 74.400°Ö / 40.667; 74.400.[13] Detta skulle nämligen enligt det svenska företaget vara optimalt för Jultomtens logistik, när han ska dela ut alla julklappar. På grund av detta har kirgiziska myndigheter sagt att de planerar att namnge ett berg efter jultomten” (Källa: Sweco/Wikipedia)

Men var den riktiga tomten bor vet ju alla. Det är ju på Nordpolen! Eller ja han kanske har börjat leta nytt boende. NASA visar ju också med GIS teknik att det ibland verkar vara si och så med istillgången där uppe?

Kanske behöver tomten hjälp att söka fram en ny plats till slut. Det här året har vi sett att UAS har kommit för att stanna inom GIS branschen. Om Tomten ger sig själv en hård klapp från oss på Metria skulle vi ju kunna visa han några bra platser. I Lucia tog våran drönare en sväng utanför Huvudkontoret i Gävle. Då såg det ut så här:

Lusse_UAS

Kanske tomten kan reka Snälla Barn med hjälp av UAS teknik i framtiden? (Källa: Metrias Intranät ENAS)

Hujja det måste vara stressigt att vara Tomte nu! Ny teknik! Men förresten teknik, ni vet väl att årets julklapp är sådana där band som hjälper en att hålla koll på stressen? Träningsband är nämligen årets julklapp. Givitvis med GIS-koppling (GPS-chip är vanliga på dessa armband, så att du kan plotta ut dina träningsrundor – när du ska stressa av).

Med ett träningsarbemand med GPS plottar du sedan ut med GIS var du sprungit!

Med ett träningsarband med GPS, plottar du sedan ut med GIS var du sprungit! (Källa: hui.se)

Det är förresten andra gången vi har GIS relaterade prylar på Årets Julklappslista: 2007 var GPS/Navigatorer på första plats) Läs mer här http://www.hui.se/arets-julklapp. Hoppas Tomten får ett sånt där band?

Ska man hålla koll på tomten kan man göra som NORAD – amerikanska försvaret. Fixa en egen Websida för det:

Amerikanska NORAD håller koll på tomten (Källa: www.noradsanta.org)

Amerikanska NORAD håller koll på tomten (Källa: www.noradsanta.org)

Kolla själv: www.noradsanta.org

Vi håller på Metria koll på tomten (ja inte den Tomten) med vår nya app: Hitta Fastighet!

Hitta Fastighet - hjälper Tomten hitta tomten (Källa www.mertia.se)

Hitta Fastighet – hjälper Tomten hitta tomten (Källa www.mertia.se)

Läs mer och ladda själv ner appen om du behöver koll på tomten här.

Näe hem till barnen och spela Minecraft. Bygga sin egen Värld! (För det är ju det vi GIS-are egentligen vill.) Man kan ju bygga sådana här kreationer kanske:

Minecraft_tomte1

 

Minecraft_GodJulhus

 Så klart använder tomten GIS, det måste han göra! Hur ska han annars hitta fram?

Tomten kollar kartan!

Tomten kollar kartan!

Att alla julkort hittar fram, det har i alla fall tomten ombesörjt! Jag har ju sett på kartan att det är här det sker:

Postens huvudkontor...nu fattar jag! (Källa/Kartbild: hitta.se)

Postens huvudkontor…nu fattar jag! (Källa/Kartbild: hitta.se)

Det här med GIS (och kartor), det är skoj det! Hoppas ni tycker detsamma därute i GIS-Sverige! Och var också snälla nu. Annars vet ni vad som händer…och ha en riktigt God Jul! 

PS.

Här kan ni läsa på mer om Tomten: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jultomten (Web 2.0 – Dela gärna)

//GIS och Kart-nörden Jonny

 

 

 

GIS som hjälpmedel i undervisning

Hur GIS och kartor i synnerhet, kan påverka vår bild av vår omvärld från tidig ålder

Karta utförd av barn från skolteckningstävling (Linfo Norrbotten 2007)

Karta utförd av barn från skolteckningstävling (Linfo Norrbotten 2007)

När jag var 10 år gammal fick jag en tidningsprenumeration av min pappas kusin. Tidningen var på engelska och hette World och gavs ut av National Geographic. World var deras tidningsversion för barn. Idag heter tidningen Kids. Min pappas kusin hade rest på många ställen i världen och var dessutom en riktig historieberättare och visade oss bilder och kartor var han jobbat från fjärran länder..

Tidningen World, National Geographics tidning för barn under 80-talet! Idag heter den Kids.

Tidningen World, National Geographics tidning för barn under 80-talet! Idag heter den Kids.

 World-tidningen var efterlängtad när den damp ner en gång i månaden och jag försvann in i spännande reportage, historier och bilder om barn från olika kulturer men även om äventyrare och upptäckare. Och så fanns så klart kartor. Roligast var alla pyssel, labyrinter, tävlingar som tidningen också innehöll. Det var givetvis lite trixigt att läsa på engelska men det gick ju också bra!

En egen ritad kartlabyrint till tävling i tidningen World, gjord 1997.

En egen ritad kartlabyrint till tävling i tidningen World, gjord 1997.

 

 

 

Mitt intresse för geografi, kartor och äventyrare skulle jag, kanske något efterkonstruerat, naturligtvis tro härstammar från denna historia.

Ett intresse som följde mig genom hela skoltiden och också fick mig att bli GIS-ingenjör. Tänk hur mycket vuxna runt omkring oss som små, skolan och också enskilda lärare egentligen påverkar våra val senare i livet. Vad tycker du som jobbar med GIS. För att få fler att använda GIS, borde vi inte börja med våra egna barn. Här får du lite inspiration, idéer och lästips kring det!

Skolor och GIS-utbildning

15 år senare fick jag själv mitt första riktiga jobb på Svenska Institutet för Geografisk IT (SIGIT) i Kiruna. Kiruna var då ett starkt centrum för GIS i landet med bla Lantmäteriet och Metria, CFD, Satellitbild, Miljödatacentrum, produktion av Sveriges National Atlas (SNA), SIGIT och GIS-lab. Det var i mitten på 90-talet då GIS fortfarande var en relativt ung bransch i Sverige! GIS i skolundervisning var definitivt också något nytt. På ett antal högskolor och universitet kunde man lära sig, men branschen insåg också tidigt att för att locka kunskap, nya användare och att förstå hur GIS skulle kunna komma till nytta i samhället, behövdes också utbildningar för lärare på grund och gymnasienivå! SIGIT tog tidigt fram kurser för lärare! Det dröjde dock till 2011 innan GIS riktigt tydligt framträdde i kursplaner i geografi från Skolverket. 

Idag finns formuleringarna glädjande nog där och GIS skulle kunna och borde vara ett naturligt verktyg inte bara i geografi utan så klart också i matematik, historia, naturkunskap, teknik med fler ämnen.

Men även om GIS finns omnämnt i kursplaner så varierar det mycket på hur aktivt skolor jobbar med ämnet! Brist på kunskap hos lärare, teknik-problem ibland kopplat till kostnader för teknik (mjukvara, data, datorer), varierande kvalitét på undervisningsmaterial är några av hindren som lärare själva nämner som problemområden.

Lyckat projekt i Norrbotten som du kan ta nytta av

Under några år 2006-2010 arbetade jag själv med ett utbildningsprojekt i den regionala föreningen Linfo Norrbottens (idag NorrGIS) regi, för att sprida kunskap i Norrbottens skolor! I samarbete med Science centret Teknikens hus i Luleå utbildade vi 300 lärare och sedan 2500 elever under några intensiva månader.

Lärare utbildas i GIS i Norrbotten under våren 2009.

Lärare utbildas i GIS i Norrbotten under våren 2009.

Det var alltså redan före det tydligt fanns riktlinjer för GIS i kursplanerna. Jag tog fram ett lärar- och utbildningsmaterial som idag ligger öppet på Teknikens hus. Tjugo GPS-er som förpackades i GIS-lådor kan fortfarande idag lånas kostnadsfritt från Teknikens.

Jag höll tillsammans med den duktige teknikpedagogen David Broström på Teknikens hus inspirationsföreläsningar runt om i Norrbotten och vi tog med oss 10 bärbara datorer med gratis program ut till skolorna (Seterra, Worldwind, från NASA, QGIS mfl) och lät lärare prova på vad GIS var!  Prova gärna också dessa om du har möjlighet! Lärarna fick också information vad GIS är, hur det används, och en massa tips och idéer på hur GIS kan användas i skolan + litteraturtips! 

GIS-lådor med GPSer och övningar vilka idag kan lånas av skolor i hela Norrbotten

Efter dragningen för lärarna fick jag ett halvår senare också förmånen att vara ute bland skolklasser, under täckmanteln Indiana Jonny-es i föreläsningen ”Jakten på de fantastiska kartorna”.

Indiana Jonny-es undervisar skolbarn - här utomhus för Skattjakt/Geocaching

Indiana Jonny-es undervisar skolbarn – här utomhus för Skattjakt/Geocaching

Det var ett spännande projekt som föll väl ut. Många skolor använder sig fortfarande av GIS-lådorna och har fått in GIS-delar i sin undervisning lite mer frekvent!

Jag hoppas att många fler rektorer kan få upp ögonen för hur deras skolor kan få bättre undervisning med stöd av GIS och att de ger lärare den eventuella fortbildning som behövs. Inom branschen hoppas jag och tror att vi kan var stöd genom att ta fram bra program som funkar för skolorna, att vi fortsatt öppna upp våra data så de blir lättillgängliga och att vi kan vara stöd och mentorer genom att tex erbjuda utbildningar, studiebesök, praktikplatser och examensarbeten.

Lite tips och länkar för lärare som jag fortfarande tycker är bra

Utvecklingen just nu i landet

Idag pågår det ett spännande nationellt projekt kallat GODIS. Lantmäteriet driver projektet genom Vinnovastöd. Projektet syftar till att ge ett tekniskt stöd för att kunna jobba med GIS i skolan och bland annat har man tagit fram en prototyp på en teknisk ”GIS-lärplattform” kallad Geodataskolan. Geodataskolan är ännu i beta-/ testläge men kommer troligtvis att släppas under 2015. Flera myndigheter och företag, däribland Metria, och även lärare är inblandade i olika delar av projektet.

Utkast från Geodataskolan - Ny portal för lärare!

Utkast från Geodataskolan – ny portal för lärare!

Vi behöver så klart fler som läser till ämnet. På Metria har vi en sida som guidar blivande ”GIS-are” till de eftergymnasiala lärosäten där man kan förkovra sig kring GIS. Men för att få barn att redan tidigt intressera sig för GIT/GIS, naturvetenskap och teknik så tror jag det är viktigt att man tidigt börjar jobba med de rumsliga begreppen i skolan!

Ett ytterligare kul exempel på det var när ett av mina egna barn gick på förskola så grävde de ner olika föremål (av plast, papper etc i skogen) och fick rita en karta till var de placerats. Efter en månad, ett halvår och ett år senare skulle de sedan gå tillbaka och se vad som hänt med de nedgrävda sakerna). Om allemansrätt, naturen, nedskräpning och karthantering på en och samma gång.

Ut och besök barn och ungdomar – och prata om GIS

Många skolor och lärare tycker det är roligt när föräldrar kommer och pratar om sina jobb i skolan. Jag har själv varit på några sådana träffar i mina barns skolklasser och kört några ”kart&GIS-pass” . Då har jag bland annat utmanat lärare på löparrunda med GPS-klocka/spårning, kollat på häststatistik på karta och visat hur man kan jobba med Google Earth och framför allt visat hur spännande det är att jobba med kartor och GIS!

 Jag har därför en uppmaning till dig som jobbar med GIS runt om i landet och har barn i grundskolan:

Ta några timmar av din vardag, prata med ditt barns skola och gör ett besök i ditt barns klass och prata om vilken roll GIS spelar i dagens samhälle!

Det kan så klar vara lite utmanande att ställa sig i klassrum, fullt med ungdomar. Men jag lovar att det är roligt att diskutera sitt yrke med barn – man får ärliga frågor!  Vågar du – så använd gärna något ur presentationsmaterialet som finns på Teknikens hus sida”

 

Tjejer på skattjakt!

Tjejer på skattjakt!

Avslutningsvis så håller jag också med min kollega Per-Åke Jureskogs blogginlägg, att företagen i branschen också behöver bli bättre på att ta emot praktikanter och exjobbare. Det är något vi på Metria lyft fram som viktigt för vår framtida fortsatta framgång.

Behöver du lite stöd eller inspiration kan du gärna kontakta mig för mer tips!

Jonny Halvarsson, jonny.halvarsson@metria.se, 070-6647018

 

PS.

Du kan hitta en presentation kring ämnet ”GIS på skolan” som jag höll i Gävle på den internationella GIS dagen i november för lärare här

Litteraturtips (om du vill läsa om GIS på ”traditionellt sätt” – det går givetvis att googla fram en masas kul om GIS i dag också):

Starta med geografiska informationssystem: Wolter Arnberg, Utgiven av Studentlitteratur, (2006) - Antal sidor: 97 - ISBN: 91-44-04544-1

Geografisk informationsbehandling – Teori, metoder och tillämpningar:  utgiven av ULI och Formas, Redaktör: Lars Harrie, Fjärde reviderade upplagan (2008) - Antal Sidor: 300 - ISBN: 978-91-540-6015-3

Introduktion till Kartografi: Ola Hall, Göran Alm och Stefan Ene, Utgiven av Studentlitteratur, (2003) Antal sidor: 205 - ISBN: 9789144040509

Geografiska informationssystem: Anders Wellving Utgiven av: Natur och Kultur Läromedel,  (2001) - Antal sidor: 120 - ISBN: 9127629279

Konsten att framställa kartor – en handledning i kartdesign: Margareta Elg och Lars Granath, Utgiven av Studentlitteratur, (2006) - Antal sidor: 198 - ISBN: 91-44-04560-3

Introduktion till GIS: Bo Malmström, Anders Wellving, Utgiven av ULI, (1995) - Antal sidor: 216 - ISBN:91-630-3245-7